Остров Свети Стефан – бисерът на Черна гора

Ако сте избрали Черна гора за своята почивка само на няколко километра преди един от най-известните курортни градове – Будва се намира истински бисер, разположен в морето – остров Свети Стефан. Островът е известен със своята уникалност, природна красота и неповторими пясъчни плажове. В рамките на това великолепие островът може да удовлетвори желанията и капризите и на най- взискателните.

В Свети Стефан всичко е оптимално разпределено – построените на гъсто къщички и малки църкви, уличките с много зеленина. Архитектурата им е непокътната и превръща това място в прекрасен туристически курорт, които е запазил духа си напълно.

Свети Стефан е застанал на скала на остров и е свързан със сушата чрез провлак. Уникалната атмосфера е привлякла можество световно извести звезди от шоубизнесът, които не само са решили да почиват на острова, но и имат собствени къщи там.

Легендата разказва за построяването на Свети Стефан, че турският флот плавал в морето, за да краде пари и стоки от морските градове, особено от тези в Бока Которска - най-богатата област по време в региона. Акостирали на плаж Джаз близо до Котор. Там били стоварени част от войниците, които трябвало да нападнат Котор по суша. Когато Патривичите разбрали затова, бързо събрали техните войници и тръгнали към Котор, за да атакува турците и да помогнат на которците да защитят своя град. След победата, по пътя си обратно, те нападнали и турските галери на плажа Джаз. С Божията помощ те успели да убият и останалата част от турския екипаж. Патривичите решили не само да си разделят богатите трофеи останали от войната, но и да изградят крепост върху скалист остров в близост до брега. На него трябвало да има къщи за всяко от 12 племена на Патривичите, както и църква Св. Стефан, който е техен покровител. Крепостта е трябвало да служи за отбрана срещу турци, пирати и други врагове, както и да предоставя убежище и подслон на жени, деца и възрастни хора по време на атаките на различните врагове. Тя трябвало да бъде още подслон за храни и хранителни продукти като царевица, олио, грозде, месо , мед и др.

Тази легенда намира потвърждение в писмен документ, където Св. Стефан се споменава за първи път през 1442 г. като място за отбрана. Също така е написано, че крепостта е построена по-рано и носела името "Св. Стефан“, а след това била построена и църква със същото име. В различни древни документи Свети Стефан се споменава като „място на правосъдието“ - основното място на района и племето на Патровичите. Крепостта „Свети Стефан“ постига голям ръст през първата половина на XIX век, когато там има 100 къщи, три църкви и 400 жители, разположени на малката му и ограничена площ. В началото на ХХ век островът изведнъж загубва своята икономическа мощ и политическо значение и жителите му го изоставят. Най-добрите мъже отиват на война, а много други емигрират в Америка. През 1912 г. там имало 150 жители, а през 1954 г. само 20.

През 1954 г. група архитекти и художници започват реставриране на изоставените къщи и още през 1957г. острова се превърна в един уникален град, който става един от най-атрактивните и най-луксозните хотелски комплекси в Адриатика и Средиземноморието, предназначени за туризъм на най-високо ниво.

Днес "Свети Стефан е прекрасен. Освен лукс, комфорт и прекрасни плажове, предлага вдъхновение и интимност, каквито повечето от известни хотели не притежават.

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!