Отбелязваме денят на българското кино

Култура Кино 13.01.2020 | 09:01ч.

Днес, 13 януари, е денят на българското кино. Денят се чества като празник на българското кино от 2005 година насам, когато е обявен за такъв с постановление на Министерски съвет. Датата не е избрана случайно - на 13 януари 1915-та година се провежда първата прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант". По случай празника на места в страната днес ще се излъчват безплатни прожекции на филми. От 1915 г. до сега се водят спорове дали наистина "Българан е галант" е първият български филм. Освен това има спорове и за точната дата на прожекцията. Самият филм дори не е съхранен на лента. Официалната версия за унищожаването на всички копия на филмите на Гендов гласи, че по време на бомбардировките над София е улучена къщата му и всичко, което се намира в нея е изгоряло. Според втората версия, след 1944 г. новата власт унищожава умишлено архива на Гендов.

През 1998 г. е направен римейк на филма, като негов режисьор е Юлиан Минков. Римейкът включва само една част от оригиналния сценарий. Сценаристът Деян Статулов разказва, че за основа са използвани оригиналния сценарий и режисьорските бележки на Гендов. Причината за създаването му е предаването "Понеделник 8 1/2" на БНТ, посветено на режисьора, сложил началото на българското кино.

27 декември 2005 г. Министерският съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино.

Още от Култура

Още от Кино

© 2019 Thesite All rights reserved!