Откъси от европейски произведения ще се четат в „Нощ на литературата“ в Русе

Събитието ще се проведе на 27 септември едновременно в 16 населени места у нас

Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България в рамките на „Нощ на литературата", съобщават организаторите. Събитието е на 27 септември, за 12-а поредна у нас.

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места – „читателски гнезда".

На всеки 30 минути в едно и също читателско гнездо се чете един и същи откъс. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания към европейските езици, вдъхновяващите четци или нестандартните локации, в които се разгръща събитието.

Освен в София, „Нощ на литературата 2023“ се провежда едновременно в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора и село Чавдар, предаде БТА.

Сред авторите, избрани за представяне пред българската публика, са Вислава Шимборска, Пия Лейно, Итало Калвино, Джон Бойн, Стефан Хертманс, Гаска Шиян.

Гостите и участниците в събитието в София ще могат да се срещнат с част от преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, разположени в кокетни и изненадващи пространства около Докторската градина и площад „Народно събрание“.

Сред четците в София са актьорите Мартин Димитров, Снежана Макавеева, Линда Русева, Данаил Обретенов, Петър Русев, Асен Кукушев, Игор Дамянов, радиоводещата Ива Дойчинова, телевизионната водеща Аделина Радева, Ива Панева, Темз Арабаджиева.

В читателските гнезда по график е осигурен и превод на жестов език от Силвана Павлова и Росица Караджова. В края на „Нощ на литературата" столичани са поканени и на нощна поетична обиколка „Ноктурналиите на града" с водещ Тодор П. Тодоров.

През 2023 година визуалната идентичност на „Нощ на литературата" е на художника Дамян Дамянов, а темата е „Книгите са нашите острови на нормалност".

 

Източник: DunavMost

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!