Педагози от ДГ "Пинокио" обмениха опит с колеги в Република Чехия

Актуално 23.03.2022 | 10:03ч.

През периода 14-17 март, във връзка с реализиране на дейностите по ОП Еразъм+, проект „STEAM-лесно и забавно в детската градина”, педагогически специалисти от  ДГ "Пинокио" бяха на работна среща в Република Чехия с педагози от България, Естония, Латвия, Чехия, Испания. По време на посещението си те се запознаха с чешката образователна система, посетиха „Детска градина в гората” в близко село до гр. Млада Болеслав, наблюдаваха дейности на открито в горска местност. Колегите педагози представиха визията на горските детски градини и начина, по който протича престоя на децата в детското заведение. Той целогодишно е навън.

Домакините организираха разходка из гр. Млада Болеслав, като запознаха гостите с историята му, и с приноса на неговите граждани за развието на образованието в Чехия и Европа, Посетиха музея на Шкода в града, в близост, до който се намира и производствената зона на завод Шкода.

Посещението в гр. Хитйетов протече в няколко етапа. В началото участниците наблюдаваха дейности на открито в двора на детската градина. Децата ги посрещнаха с подаръци – рисунки, показаха им подвижни игри и начини за използване на дворното пространство, което е проектирано в интересен стил по еко проект, запознаха се с учебната документация и материалната база.

Беше проведена официална среща с кмета на населеното място, който ги запозна с броя на жителите, поминъка на населението и други интересни факти. ДГ „Пинокио” презентира пред партньорите осъществените до момента дейности по проекта .

Последния ден гостите посетиха Еко детска градина Rozarka” в гр. Прага. Разгледаха материалната база и проведоха разговор с педагога на детската градина. Тя ни представи основните принципи, с които работят  децата, родителите и учителите: доверие, уважение, взаимопомощ, отговорност, отворена комуникация. Информира ни, че обучението и възпитанието на децата е изцяло на открито.

През м. май домакин на работата среща по проекта ще бъде ДГ „Пинокио”. Партньорите споделиха, че очакват с нетърпение визитата в България.

 

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!