Петър Денчев и Христо Раянов гостуват на десетия ден от международния литературен фестивал в Русе

Ракурси към театъра от гледната точка на двама изследователи е във фокуса на десетата вечер на фестивала. В началото е Петър Денчев с“Употреба и функция на пространството в театралния спектакъл (от 1968 година до наши дни)”. „Предполагам, че ще бъде интересно за мнозина, защото пространството е и философска категория, а театърът е много социално изкуство, което зависи от контекста. В периода преди 1989 година той е силно идеологизиран и свързан с непосредствените политически процеси – казва авторът в специално интервю за фестивала, което можете да прочетете тук   https://eliascanetti.org/2023/10/09/intervyu-s-petar-denchev-2/.

В книгата има и „русенска следа“ – известни тандеми режисьор-сценограф. Кои са те? Отговорът идва в първата част на вечерта. Докторът по театрознание и театрално изкуствоПетър Денчев, писател и режисьор, е име познато на русенските ценители и на литературата, и на театъра. Постановките на „Медея“, „Дванайсета нощ“ и „Хоро“ са незабравими, а последният му роман „Превъртане“ стана един от акцентите на фестивала миналата година.

Малко повече от час по-късно програмата продължава с доклада „Портрети на злото“, който е част от дисертационния труд на Христо Раянов „Героят-злодей – между художествения образ и сюжетната функционалност“. Практическото измерение на доклада, а именно портретите, ще бъде представено от анализ на някои от най-емблематичните злодеи в литературата и киното – Дяволът, Дракула, Професор Мориарти и Капитан Хук. Текстовете, в които четиримата се появяват за пръв път, както и екранните адаптации, ще дадат ясна представа за различните механизми, които се използват в създаването на ярки, многопластови персонажи в литературата и киното.

Всичко това тази вечер от 18 часа в Дом Канети. Входът е свободен, а гостите могат да купят книги на участниците във фестивала с намаление, направено  от издателствата.

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!