Постановка на Русенския театър на най-голямото театрално събитие в света

Култура Русе 25.04.2023 | 10:04ч.

Спектакълът „Балкански синдром“ на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе ще вземе участие на фестивала „Danube Theatre Festival“, който ще се проведе през м. юни в унгарския град Дьор.

Фестивалът е част от десетото юбилейно издание на Театралната олимпиада – най-мащабният театрален форум в света. Участие в него ще вземат 7500 артисти от 400 състава от 58 държави, които ще представят своите спектакли на над 100 сцени в Унгария.

Русенският театър става вторият в България, който ще представи страната ни на престижния форум, заедно със спектакъла „Коприна“ на Драматичен театър Пловдив.

Това е огромен успех както за Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, така и за българския културен живот. Участието на театрите в Русе и Пловдив показва, че българският театър не само трябва, а и може да е част от световната сцена.

По думите на режисьора Недялко Делчев „Балкански синдром“ е  „спектакъл за последния етап на българския път към новия по-добър свят. Едно надсмиване над поредната ни неразбория, но и обяснение в любов към драмата на обикновения човек – вечната жертва на безкрайния социален експеримент”. Въпреки че е в репертоара на Русенския театър едва от няколко месеца, спектакълът вече може да се похвали с успешни турнета в София, Варна и Плевен, където изправи зрителите в пълните зали на крака.

Това е второ престижно международно участие на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе само в рамките на месец. Малко по-рано този месец стана ясно, че най-новият спектакъл в репертоара на театъра – „Изчезващи“ на гост-режисьора Думитру Акриш по пиесата на Елизе Вилк – е селектиран за участие на Международния театрален фестивал „Бабел“ в Румъния. „Изчезващи“ вече привлече вниманието на европейската критика, като получи много добри отзиви в немското издание Kultur Forum Europa.

 

Източник: TVN

Още от Култура

Още от Русе

© 2019 Thesite All rights reserved!