Предчувствие за пролет в зала "Галерия" на Библиотеката

Култура Изложби 11.02.2020 | 10:02ч.

Изложба "Предчувствие за пролет" беше открита снощи в зала "Галерия" на Регионална библиотека "Любен Каравелов". Картините са дело на Свилен Димитров.  В словото си художникът Георги Пасев каза, че познава Свилен Димитров и творчеството му от много години и го причислява към колегите си, които могат. Той го определи като майстор най-вече на акварела, с тънък усет към детайла и особена любов към емоцията, която дава природата, към родния си град, неговата архитектура и особена харизма. Тази любов и още една – на майка му Жасмина Димитрова, са виновниците за настоящата изложба. 

Изложбата на Свилен Димитров, състояща се от 15 картини, е наречена „Предчувствие за пролет“. Заглавие, което характеризира атмосферата на платната. Акварели в голямата си част те носят определено атмосферата на импресионистичната живопис- от тях извира много въздушност, лекота на живописването на обектите, от тях струи лиричност и мечтателност. Картини , които наистина създават атмосферата за нахлуване на пролет, за възраждане, за предчувствие за нов живот. Подборката на цветовата гама е от светли тонове, наситени с много светлина и въздушна нежна обвивка. Свилен Димитров обича тези часове от деня, когато светлината облива пространството и се настанява в душите ни и тогава възниква желанието за любов, мечти и романтични изживявания. Тъкмо на тези настроения са посветени и картините му – те носят заглавия като „Далечина за двама“, „Вълна на мечтите“, „Изгрев“, „Бурно море“, „Влюбени скали“.. А като прибавим и акварелите на неговите така любими рози и слънчогледи, живописните места от Русе - картини, които заемат представително място в изложбата – ето ви пълната импресия от багри и обекти, която извира от платната на Свилен Димитров. 

Свилен Димитров е представител на по-младото поколение русенски творци. Любовта си към рисуването открива още в ранно детство и оттогава не се е разделял с четката и палитрата. В момента е художник на свободна практика. Рисува предимно акварел и масло.

Още от Култура

Още от Изложби

© 2019 Thesite All rights reserved!