Преди 97 години отварят за посещения гробницата на Тутанкамон

Датата е 27 ноември. Годината – 1922. Археологът Хаудърд Картър официално отваря гробницата на фараон Тутанкамон за публиката.

Силно привлечен от Египет и гробниците на фараоните в Долината на царете, която се намира на западния бряг на Нил, срещу древния град Тива, години наред Картър прави пороучвмания в района. Картър, вече е известен в научния свят, когато му провървява невероятно - запознава се с лорд Карнарвон и успява да заинтригува богатия любител археолог. От 1914 г. те започват да работят заедно и само разгарът на Първата световна война прекъсва археологичните им проучвания. И веднага щом войната им позволява, експедициите се възобновяват. Петте сезона не дават резултат и щедрият спонсор вече губи търпение. Шестият сезон заплашва да стане последен, но Картър отново има късмет. А неговият късмет смайва света. На 4 ноември 1922 г. той отива на мястото на разкопките, където развълнуваните работници му съобщавата, че са открили стъпало. В продължение на два дни те изчистват още петнадесет стъпала и стигат каменна врата. Картър изчаква да пристигне лорда, отваря каменната врата и прави най-голямото археологическо откритие на ХХ век - открива гробницата на фараона Тутанкамон, единствената неограбена гробница за последните три хилядолетия. След откриването на гробницата му младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет, макар че не е оставил забележима следа в своето управление.

Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са били разграбени от иманяри), така и на т.нар. „проклятие на фараона“. Слухът за него се разпространява след смъртта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона“.

Днес в Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

Всичкото злато на гробницата - а там се оказват повече от пет хиляди предмета - е нищо в сравнение със ценността на научните познания за историята на Египет от времената на фараоните, придобити по време на тези разкопки.

Преди това историците дори се съмняваха, че е съществувал Тутанкамон. Самият Хауърд Картър заяви: "При сегашното състояние на нашите познания, спокойно може да се каже, е единственото забележително събитие от неговия живот бе това, че е умрял и е погребан". След като описва разнообразните находки, Картър се оттегля от археологията и става колекционер.

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!