Предпремиера на камерна опера „Процесът Мерилин Монро” от Роланд Баумгартнер ще се представи в Русе на 29 октомври

Опера Актуално 17.10.2014 | 05:10ч.

Камерна опера с артистичното име „Сцена Ателие” ще отвори врати в достолепната зала Филхармония на 29 октомври. Официалното откриване ще започне в 19.00ч с премиерния спектакъл на Огнян Драганов „Процесът Мерилин Монро” камерна опера от Роланд Баумгартнер, либрето Джейрон Тино. Спектакълът ще дирижира Андрия Павлич /Босна и Херцеговина/, а костюмите са дело на Първолета Чавдарова – Летиция.

„Процесът „Мерилин Монро“ е последната творба на известния композитор. Сюжетът разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу това решение на Кметството.

Постановката поставя два важни екзистенциални въпроса - красотата поражда ли омраза и дали една параноя никога ли не е безпочвена? На сцената ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, пораждат противоречиви реакции. От актриса-икона до „уличница”. По тази причина се образува съдебен процес, в който й се дава възможност с всички средства да се защити. А дали това е възможно, решава публиката /журито от съдебни заседатели/, провокирана в края на операта-съдебен процес да даде своя  глас ЗА или ПРОТИВ.

В постановката участват: Стоян Стоянджов, Пламен Троански, Анита Шишкова, Теодора Чукурска, Пламена Ангелова, Евгения Явашева, Илия Деведжиев и Студио за модерен балет „Фрийдъм“.

Още от Опера

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!