Представяне на книгата "Балканският човек XІV-ХVІІ век” от Йордан Велчев ще се състои в РБ „Любен Каравелов” на 28 ноември

Книги Актуално 28.11.2014 | 06:11ч.

Tом първи на изследването на Йордан Велчев "Балканският човек XІV-ХVІІ век  - Истории в седем книги" (ИК „Жанет 45“) ще бъде представен на  28 ноември, петък, от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов”.

Събитието е съвместна инициатива на Сдружение „Артцентрик“, ИК „Жанет 45“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

За автора

Йордан Велчев е роден в Пловдив през 1949 година. Писател и поет. Завършва история във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий". Работил е като главен художествен ръководител на Регионален телевизионен център – Пловдив и като редактор на списание „Военно-исторически сборник" към “Военно издателство” - София.

Пише поезия, есеистика, автор е на изследвания върху взаимоотношенията  на цивилизациите в контекста Изток – Запад, на сценарии за документални филми.             Дебютира със стихосбирката „Римски стадион” (1979), последвана от книгите „Старият Пловдив” (есе, 1983); “Нощна азбука” (стихове, 1984); “Анонимни жития” (историко-есеистична книга за личностите на Възраджането през първата половина на ХІХ век, 1987) –литературната награда “Светлоструй”; “Аркада” (стихове, 1993); “Милиони малки убийства” (поезия в проза и есета, 1997); “Сияе” (стихове, 1999) – годишна награда на Сдружението на български писатели за книга на годината.

През 2005 г. излиза от печат фундаменталният му труд в седем книги “Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век”, в който чрез историята на балканския имперски град (Пловдив) изследва човека на Изтока и Запада в съвкупността от историите на различни, но съществуващи заедно в единен свят народи, религии, езици и култури през столетията от ХІV в. до началото на разрива между източния и западния тип цивилизации. За тази своя книга получава националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура – раздел Хуманитаристика, повторно годишната награда на Сдружението на български писатели за книга на годината, литературната награда “Пловдив” и почетния знак на град Пловдив.

Негови стихове са превеждани на английски, немски, португалски, унгарски, сърбохърватски и руски език.

Живее в родния си Пловдив.

За книгата

Pokana

Том първи на „Балканският човек XIV–XVII век” съдържа три книги от общо седемте книги, събрани в предстоящи да излязат от печат още два тома също от по 800 страници всеки, с многобройни илюстрации, над 7000 бележки и стотици обяснения под линия. Книгата е глобален по своите мащаби мега текст, който по изключително модерен начин и през призмата на световната история разказва в подробности кръстопътната общобалканска и в частност българска съдба от последните 2000 години.

Историята в непрекъснатата смяна на времена и епохи е субективирна до най-малки подробности от гледната точка на очевидците на събитията в “междинната земя” на Изтока и Запада, Балканите, от годините на раждането на балканския тип човек – през пребиваването му в една или друга империя – до характеристиките му в съвременния свят на дълбоко нарушено единство. В невероятната смесица на цивилизации, религии и култури са възкресени хиляди имена на мъртви вече хора с биографиите им, изплували от много стотици забравени книги и летописи. Градът е Пловдив, но това е и всеки балкански град от онова хилядолетно време. Както и всеки друг град въобще в пределите на източния или западен тип цивилизация. Зададени са траектории – от и към града, в дълбочинни пътища, които отварят човека на града към останалия свят в неговата цялост. Книгата задава много въпроси и дава своите отговори: Кои сме ние?; Защо сме такива, каквито сме?; Какви ще бъдем?…, като прави това в неспирен диалог с миналото и с настоящето, за да имаме бъдеще.

“Ако Балканите не бяха нещо повече от ужас, защо, когато ги напускаме и тръгваме към тази част на света, защо усещаме нещо като пропадане – едно възхитително пропадане, наистина – като в бездна.” Емил Чоран

Още от Книги

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!