Предстои 12-ата „Нощ на литературата“, къде ще са гнездата в Русе?

12-ото издания на един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература – Нощ на литературата ще се проведе в сряда, 27 септември.

Инициативата се провежда от 2012-та година у нас и цели да популяризира добрата европейска литература. Организатори са различни посолства и културни центрове на европейски страни у нас. Известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се провеждат на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“.

Нощта на литературата е събитие, което се провежда по едно и също време в различни европейски градове.

Русе участва в Нощта на литературата 2023 с три читателски гнезда:

Австрийската библиотека „Елиас Канети“ на пл. Свобода 4. Там ще бъде представен откъс от сборника на Литературен фестивал Русе (2018-2020) „Дъхът на Европа“ (из „Сто черни шевни машини“ на Елиас Хиршл) – Австрия и откъс от „Вещица“ на Венко Андоновски от Северна Македония.

Ще чете Анна Нунева

В беседката на пл. „Батенберг“, до Регионална библиотека „Любен Каравелов“, ще бъде представен шведския откъс от „Невидимото дете“ на финландската шведскоезична писателка Туве Янсон и „Същински ангели“ на датския автор Мортен Пепе.

Ще чете Младен Минев

В малка зала „Константин Димчев“ в Драматичен театър „Сава Огнянов“, ще бъде представен откъс от „Тил“ на Даниел Келман (Германия) и откъс от „Микроскрипти“ на Роберт Валзер (Швейцария).

Ще чете Момчил Михайлов-МОМО

Любителите на литературата, посетили трите читателски гнезда и събрали печат от всяко от тях, могат да получат книга по избор от Австрийска библиотека или Регионална библиотека

 

Източник:  TVN

Още от След 20 ч.

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!