Приемат произведения за конкурса за поезия „Христо Фотев“

Започва приемът на произведения за седмото издание на Националния конкурс за поезия "Христо Фотев", което ще се проведе през 2020 година, съобщиха от община Бургас. От там уточниха, че в надпреварата може да се включват стихосбирки, издадени през 2018 и 2019 година. Книгите трябва да се изпратят в периода от 23.10.2019 г. до 01.01.2020 г.

Националният конкурс за поезия се посвещава на големия поет Христо Фотев. Той е учреден през 2006 година и се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение "Бургаска писателска общност".

По статут конкурсът се провежда на две години. Наградите се връчват в Бургас на рождения ден на Христо Фотев - 25 март.

Националният конкурс за поезия на името на Христо Фотев се посвещава на големия бургаски поет и се провежда на всеки две години. Негови организатори са Община Бургас, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели и Министерство на културата. Книгите, изпратени за участие в конкурса се оценяват от жури, което определя носителя на националната награда. В комисията са включени по един представител на Съюза на българските писатели, Сдружение на български писатели, Община Бургас и двама писатели от Бургас и се утвърждава от кмета на Бургас. За наградата за поезия "Христо Фотев" могат да кандидатстват български поети, издали книги през последните две години. Книгите, участвали в конкурса не се връщат на авторите. Даряват се на Регионална библиотека "П. К. Яворов" Бургас.

Авторът, определен за носител на националната награда "Христо Фотев", получава пластика "Златно перо" от Съюза на българските писатели, парична премия в размер на 2000 лева и диплом от Община Бургас. Наградата се връчва на специална церемония с рецитал по стихове на Христо Фотев и наградения поет.

Още от Култура

Още от Конкурси

© 2019 Thesite All rights reserved!