Приключи Четвъртият онлайн екоарт конкурс за рисунка „Приказният свят на природата“

Култура Конкурси 19.06.2023 | 11:06ч.

Над 700 са участниците в Четвъртия онлайн екоарт конкурс за рисунка „Приказният свят на природата“, чийто финал бе на 17  юни. Арт надпреварата е организирана от СНЦ „Дунавско сияние“. И тази година в конкурса взеха участие талантливи млади художници, както от утвърдени школи по изобразително изкуство от София, Пловдив, Плевен, Варна, Дупница, Попово и др.,така и от училища и читалища в малки, но „будни“ села, като: с. Никола Козлево, с. Надарево, с. Мулдава, с. Копривец и др., което затвърждава позицията на русенския конкурс, като значително арт предизвикателство сред младите художници от цялата страна с личностно отношение към природата и проблемите на опазване на околната среда.

Традиционно, в арт надпреварата се включиха  и българчета, живеещи и учещи в Италия, Германия, Испания, Люксембург, Франция, Дания, Великобритания и САЩ, което превръща конкурса в очаквано събититие за българската диаспора по света. Отново имаме респектиращо участие и от съседно Гюргево, Ръмъния. В конкурса се включиха ученици от : Гимназия "Марин Войкулеску", Технологична Гимназия " Йон Барбу" и Гимназия "Свети Мартири Брънковени".

Официалното обявяване на резултатите от Четвъртия онлайн екоарт конкурс за рисунка „Приказният свят на природата“, както и награждаване на русенски призьори, ще се състои отново на русенския кей на 29 юни  - Международния ден на река Дунав от 10.30 ч. едновременно с  провеждането на специален детски хепънинг „На брега на Реката“. Съвместно с нашите партньори от „Дворецът на децата“ в програма още сме включили:

  • Тематична изложба на открито на рисунки от проведения онлайн конкурс със сюжет река Дунав;
  •  Блиц викторина  „Познавате ли река Дунав“, като използваните въпроси са от презентирания  образователен филм „Реката на живота“, автор: Венета Ненкова – Директор на Българското Неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ - Рим/Флоренция. Филмът е качен на Страницата на СНЦ „Дунавско сияние“;
  • Любопитни научни експерименти свързани с магията на водата;  
  • Пъстри рисунки на асфалт около кейовото пространство;
  • Рисунки върху уникални дунавски мидени черупки, намерени на русенския бряг.

След обявяване на резултатите от онлайн конкурса /по медии и във ФБ страницата на СНЦ „Дунавско сияние“/, в рамките на месец,  ще бъдат експонирани в три отделни Галерии /отговарящи на трите възрастови групи/ всички рисунки участвали в арт състезанието и естествено победителите ще получат заслужените награди, грамоти и медали.


Арт надпреварата е финансирана по Програма „Култура“ на Община Русе.                                                                                                             

За повече информация: GSM: 0882173710 / инж. Емил Георгиев - Председател на УС на СНЦ „Дунавско сияние”/

 

Още от Култура

Още от Конкурси

© 2019 Thesite All rights reserved!