Проф. Иван Василевски: За нашите студенти това е изключителен шанс да дирижират пред взискателната публика в дунавския град

Култура Русе Опера 22.01.2024 | 01:01ч.

“Вече десет години продължава съвместната ни работа с оркестъра на Държавна опера – Русе! Репетициите с чудесните музиканти от русенския оперен театър винаги са голямо удоволствие, а за нашите студенти това е изключителен шанс да дирижират пред взискателната публика в дунавския град”, сподели проф. Иван Василевски от Университета по изкуствата в Цюрих, Швейцария.

В заключителен симфоничен концерт, дирижиран от негови студенти и възпитаници на проф. Кристоф Бруннер, на 26 януари, петък, русенци ще имат възможност да чуят една богата и много интересна програма.

Оркестърът на Държавна опера-Русе е един от малкото оперни оркестри в страната, които имат амбицията и успешно поддържат стандартите на филхармоничен състав, който редовно излиза на концертния подиум с разнообразни и нелеки симфонични програми. Държавна опера-Русе ревниво пази марката и традициите на блестящата в миналото Русенска филхармония. Тази историческа обусловеност привлича най-добрите педагози от цял свят, които биха искали техните студенти да опознаят строгите изпълнителски и интерпретационни изисквания с подкрепата и в творческата среда на русенските инструменталисти.

Професорите Василевски и Бруннер от Академията за изящни изкуства в Цюрих са от малцината, които имат честта да преподават на своите възпитаници в Русе и да ги представят в програмата на заключителния концерт на русенска сцена.

Студенти в диригентския курс на проф. Василевски и проф. Бруннер са Хе Ри Ким (Южна Корея), Йохан Трайхел (Швейцария), Марко Лиехти (Швейцария), Матю Чеймбърс (Англия), Сирил Гретер (Швейцария), Флурин Рюедлингер (Швейцария), Пьотр Кошчик (Полша).

Ще бъдат изпълнени Четвърта симфония на Лудвиг ван Бетовен и Четвърта симфония на Пьотър Илич Чайковски.

Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера- Русе ще бъде Тамара Лазарова.

Заповядайте в петъчната вечер – 26 януари, в зала Филхармония, от 19.00 часа, за едно вълшебно пътуване в света на класическата музика!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Източник: РусеИнфо

Още от Култура

Още от Опера

© 2019 Thesite All rights reserved!