Рене Карабаш и Константин Илиев са носителите на наградата „Канети“

Рене Карабаш и Константин Илиев са тазгодишните носители на националната литуратурна награда „Елиас Канети“. Церемонията по връчването на отличията се състоя снощи в зала „Европа“ на Доходното здание. Седем автори бяха номинирани в раздел „Белетристика“ - Елена Алексиева за романа „Свети вълк“, Яница Радева за „Пътят към Тива“, Румяна Захариева за „Ръкавици за студената война“, Христо Карастоянов за „Животът няма втора половина“, Ирена Иванова – Рене Карабаш - „Остайница“, Георги Господинов за „Всичките наши тела“и Георги Тенев с „Балкански ритуал“, а в раздел „Драматургия“, от постъпилите две предложения, номинацията е за пиесата „Наблюдателите (Хипотеза за отвъдното)“ на Константин Илиев.

Национална литературна награда „Елиас Канети“ за 2019 година в раздел „Белетристика“ – се присъди на Рене Карабаш - „Остайница“, а в раздел „Драматургия“ - Константин Илиев с пиесата „Наблюдателите (Хипотеза за отвъдното)“, като наградите връчи зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански. Освен статуетката, която е по проект на Мая Кубратова, наградените получиха и съответно за раздел „Балетристика“ паричната сума от 5 000 лв., а в раздел „Драматургия“ паричната сума от 2 000 лв.

Сценарист на този празник на литературата беше Ралица Константинова – актриса в ДТ „Сава Огнянов“ – Русе, която беше и водещ, заедно с Венцислав Петков, също актьор от Русенския драматичен театър.

По време на церемонията присъстващите се насладиха на популярни джаз парчета в изпълнение на триото: Иван Куртев – пиано, Мартин Пенчев – тромпет и Данаил Ненков – саксофон.

Още от Култура

Още от Конкурси

© 2019 Thesite All rights reserved!