Рок в Библиотеката

Култура 14.02.2020 | 12:02ч.

Прогресивен рок и електронна музика ще звучат в събота в новия отдел Изкуство на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Младите софийски музиканти от “The Groovin’ Pipers” ще свирят в обновените пространства на бившия Детски отдел благодарение на приятелския жест на Max Club Ruse - една от малкото сцени извън столицата за представяне на музикални проекти и възможности. Max Club Ruse e проект на Лъчезар Николов и Иво Ботев, към които се присъединяват и дългогодишните ценители на рок, джаз и всяка съвременна музика Николай Ханджиев и Ангел Митев (починал през 2017 г.).

Иво Ботев и компания прегърнаха идеята на библиотеката да се подеме кампания за набиране на средства, с които да се оборудва едно от помещенията с електронни музикални инструменти. Така младите хора, за които музиката не е просто мелодия, ще могат да изпробват уменията си и да идват тук да посвирят например на пиано, барабани, китара или духов инструмент. От библиотеката сме убедени, че един добре оборудван музикален кът ще стане и любимо място за концерти, музикални вечери и литературни четения. Започвайки от събота – 15 февруари, като символично откриване на новия отдел Изкуство, благотворителната инициатива - гости на Max Club Ruse да свирят и в библиотеката за всички любители на рока и съвременната модерна музика, ще продължи във времето и е отворена за всички желаещи да помогнат със средства или дарение на електронни музикални инструменти (пиано, китара, барабани, духов инструмент).

Кои са “The Groovin’ Pipers”? Това е проект с експериментално звучене, създаден да популяризира и модернизира българската народна музика. Обаянието на “The Groovin’ Pipers” се крие в преплитането на народната песен и магията на родопската каба гайда, съчетани с експерименталните стилове – electronic, progressive rock, dubstep и drum’n bass.

Членовете на групата са четирима млади и креативни музиканти: Ася Пинчева – вокал, Георги Маринов – гайда и диджериду, Александър Филипов – бас китара и Георги Бакарджиев – барабани.

Те ще свирят за всички гости на библиотеката в събота – 15 февруари, от 16:00 ч. в отдел „Изкуство" – бивш Детски отдел. Събитието ще продължи 30 минути.

Още от Култура

© 2019 Thesite All rights reserved!