Русе празнува 15 април – Деня на българския всеучилищен химн, написан в Мъжката гимназия от Стоян Михайловски

132 години от написването на проекта за български всеучилищен химн ще се отбележи в Русе идната седмица. Една от гордостите на града е написването му на 15 април 1892 г. от учителя по френски в тогавашната Мъжка гимназия, днес СУ „Христо Ботев“, Стоян Михайловски.

Годишнината ще бъде тържествено отбелязана с поредица от събития, които ще се проведат в т.нар. Седмица на Стоян Михайловски.

Самият 15 април (понеделник) ще стартира празнично за русенските ученици, като във всяко училище и детска градина точно в 9 ч. те ще изпълнят химна „Върви, народе възродени“, пеейки или рецитирайки.

На 16 април от 16 ч. в Художествена галерия Русе ще бъдат представени творби, избрани от фонда ѝ, на художници преподаватели от СУ „Христо Ботев“, сред които Александър Лазаров, Марчо Киров, Димитър Стефанов, Станчо Станев, Златка Стойкова, Зюхтю Калит и др. От 18 часа Регионално управление на образованието – Русе, съвместно с Община Русе, организират концерт на възпитаници на русенските училища в Канев център с вход свободен. В него ще се включат над 150 ученици от 22 училища.

Русенци ще могат да научат повече за рода на Стоян Михайловски, творчеството му и историята около написването на химна с изложба, която ще бъде открита на 17 април (сряда) от 17 часа на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата. Тя се организира съвместно от РБ „Любен Каравелов“, Държавен архив и Регионален исторически музей-Русе, а неин дизайнер е доц. Йордан Дойчинов от РУ „Ангел Кънчев“.

СУ „Христо Ботев“ също ще отбележи тържествено годишнината. В четвъртък училището, съвместно с РИМ-Русе, организира тематична кръгла маса.

В петък от 19 ч. Общинският детски център за култура и изкуство ще представи два концерта. В Голяма зала на Доходното здание ще се изпълни фолклорна програма, а в зала „Филхармония“ по същото време ще се състои концерт на детската и дамската формации на хор „Дунавски вълни с диригент Весела Тодорова. И двете изяви ще завършат с тържествени изпълнения на химна от всички участници и публика.

През цялата седмица различни образователни инициативи в русенските училища и детски градини  ще популяризират достойното дело на Михайловски, доказващо силата на словото.

Припомняме, че в началото на месеца от ОП „Русе арт“ поставиха на редица автобусни спирки, намиращи се в близост до учебни заведения, изработени от общинското предприятие рекламни пана от кампанията за Деня на българския всеучилищен химн.

На 15 април 1892 г. учителят по френски език в Русенската мъжка гимназия написва стихотворението „Кирил и Методий“. Текстът на Стоян Михайловски е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“, кн. 9–10, 1892 г. Оригиналното му заглавие е „Кирил и Методий“ с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Под текста авторът, подписан като Ст. Михайловский, добавя „Руссе, 1892 Априлий 15“. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава музиката към текста и така се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността.

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!