Русенската библиотека отбеляза своя 135-и рожден ден

РУСЕ АКТУАЛНО 13.02.2023 | 08:02ч.

Зам.-кметът Димитър Недев връчи на екипа стъклен плакет на Община Русе

            Днес Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе отбелязва своя 135-и юбилей. Празничната програма включваше музикален концерт, специална изложба и арт ателие в детския отдел „Библиотечко“.

            „Библиотеката е една от най-важните културни институции в Русе и благодарение на усилията ви тя не спира да се утвърждава като храм на познанието, припомняйки ни идеите на възрожденците“, поздрави екипа зам.-кметът Димитър Недев. Той отбеляза, че наред с богатия литературен фонд, библиотеката се отличава и с изключително разнообразните събития и инициативи, които организира за малки и големи. В израз на признателност от името на кмета Пенчо Милков той връчи на библиотекарите стъклен плакет на Община Русе.

            Директорът Теодора Евтимова благодари на колегите си за всеотдайната работа, както и на множеството партньори, с чието съдействие екипът реализира редица образователни проекти. Поздравления по случай юбилея отправиха д-р Виктория Иванова – директор на Университетската библиотека в РУ „Ангел Кънчев“, Толя Чорбаджиева – директор на Държавен архив-Русе, проф. Красимир Ениманев – председател на Русенската стопанска камара, Мария Тодорова от Художествената галерия, както и Стоян Стоянов-Комитски от НЧ „Христо Ботев 1908 - Русе“.

            Програмата продължи с изпълнения на пиано на малките таланти от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, както и с песни и танци от възпитаниците на „Фламинго“ ЕТНО.

            По случай 135-я юбилей е организирана и специална изложба, която може да бъде разгледана от посетителите. Тя включва книги и периодика до 1878 г. вкл. оригинала на първата печатна книга в България – „Неделник“ на Софроний Врачански (1806 г.), части от личните библиотеки на акад. Михаил Арнаудов и Захари Стоянов. Друг уникален експонат е най-старата книга, с която библиотеката разполага - „Евангелион“ издадена през 1690 г. в Лвов. Изложбата се допълва от колекция от минииздания на библиотеката, включваща най-малката книга с размер 3 см. Точно под нея се намира и най-дългата книга - приказката „Дядовата ръкавичка“ в 3-метрово издание.

            Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е една от най-старите културни институции в България въобще. Създадена през 1888 г., няколко месеца преди основаването на Софийски университет „Климент Охридски“, библиотеката се развива непрекъснато през годините. Днес тя е една от малкото в България, чийто фонд е изцяло въведен в електронна система, а желанията на ръководството са след време да се въведат и възможностите на изкуствения интелект, така че служителите да имат повече време с читателите.

Още от РУСЕ АКТУАЛНО

© 2019 Thesite All rights reserved!