Русенският театър играе безплатно "Хоро" за благодарност към публиката

Театър 15.01.2021 | 11:01ч.

Русенският драматичен театър ще изиграе първия си безплатен спектакъл за 2021 г., който подарява на публиката в знак на благодарност за подкрепата по време на пандемията. Представлението е “Хоро” по романа на Антон Страшимиров и ще се състои на 22 януари от 19:00 часа.

Зрителите, които искат да присъстват, трябва да получат билет с нулева цена от касата на театъра. Това се налага, за да не бъдат надвишени разрешените 30% запълване от капацитета на театралните салони. Билети ще бъдат издавани от касата до изчерпване на 180-те места в салона на Голяма сцена, които в случая представляват 30% от 600 седалки. Останалите желаещи зрители ще трябва да следят официалната Фейсбук страница на института и местните медии, за да се информират за следващия безплатен спектакъл през февруари.

Впечатляващата постановка на режисьора Петър Денчев не е играна от месец март. Тя трябваше да бъде показана в зала 2 на НДК, позната като театър „Азарян“, пред повече от 160 официални гости, критици и театрали, но пандемията провали плановете на русенската трупа. Сега “Хоро” се завръща, и то като подарък за публиката на Русе.

„Хоро“ на Антон Страшимиров ни връща към един жесток сюжет – една сватба се оказва ритуал с обърнат знак. Смъртта заменя празника, прелива в грозни кражби и изстъпления на фона на насилието от Септемврийските бунтове от 1923 година. Какво прави тази история така актуална в днешния ден? Насилието, било то държавно, лично, породено от тероризъм, ни преследва на всяка крачка и през новия век. Всяка една общност е „бременна“ с насилие, а е въпрос на зрялост да се идентифицират проблемите, преди насилието да се превърне в съдържание на живота. Ние, които се изправяме пред тези морални и нравствени деформации, описани от Страшимиров, си задаваме въпросите има ли невинни, има ли начин този Апокалипсис да бъде избегнат, но отговорите остават за зрителите.

Източник: Русе Медиа

Още от Театър

© 2019 Thesite All rights reserved!