С емблематичната „Българска рапсодия „Вардар“ ще започне заключителният концерт на МФ „Мартенски музикални дни“, като ще бъде почетена 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров

В последния ден на месец март от 19 часа в Голямата зала на Доходното здание предстои своеобразна емоционална кулминация – заключителният концерт на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, в чиято програма традиционно участва със самостоятелен симфоничен концерт Оркестърът на Държавна опера-Русе. Подчинени на висотата на професионализма и силата традициите, инструменталистите от Русенската опера излизат на престижния фестивален концертен подиум със запазената марка на Русенската филхармония.


В програмата на Фестивала с емблематични произведения от световната музикална класика дебютират двама млади и предизвикателни в своите жанрови предпочитания музиканти – диригентът ДИМИТЪР КОСЕВ и изгряващата звезда в света на клавирните виртуози, пианистът ГИОРГИ ГИГАШВИЛИ.


Младият пианист е носител на награди от световните клавирни конкурси „Бузони“, „Геза Анда“ и „Артур Рубинщайн“. Успоредно с изграждането на кариерата си като класически пианист, той създава с приятелите си група за електронна и експериментална музика „Tsduneba“, което на грузински означава „изкушение“.

Димитър Косев е възпитаник на виенската диригентска школа и вече трети сезон е главен диригент на Русенската опера. Европейските му задгранични гастроли утвърждават успеха по пътя му в професионалното израстване в необозримите хоризонти на световната класика, а успоредно с това, за радост на българската публика, не стихва и младежката му страст към нестандартните жанрови съчетания между рок и класика.


И двамата млади музиканти са признати за културни посланици на родните си градове.
Програмата на настоящия концерт е конструирана така, че да може и двамата музиканти да изявят своите таланти и умения по най-добрия начин – и за тях, и за Русенската филхармония, и за публиката на Фестивала – Първи концерт за пиано и оркестър от Йоханес Брамс и Осма симфония от Антонин Дворжак. Концертната вечер нарочно започва с емблематичната „Българска рапсодия „Вардар“, с която ще бъде почетена 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров.

Билети на каса Опера и www.ruseopera.com

Източник: РусеИнфо

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!