С концерт спектакъл ФТА „Здравец“ отбеляза своята 70-а годишнина

С празничен концерт спектакъл в Доходно здание Фолклорен танцов ансамбъл  „Здравец“  отбеляза своята 70-а годишнина.

Съставът е част от Общинския детски център за култура и изкуство и негов художествен ръководител е Димитър Донев.

„Фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“ през своите 70 г. учи най-малките не просто да танцуват, а да бъдат българи и да обичат родното“, обърна се към ръководителя на формацията кметът Пенчо Милков. Той връчи на Димитър Донев плакет на Община Русе за неговата дългогодишна работа. От сцената кметът благодари и на неговия баща – известния русенски хореограф Доню Донев, който повече от 30 г. ръководи състава.

В концерта под наслов „От поколение на поколение“ се включиха множество бивши и настоящи възпитаници на ансамбъла, които изпълниха пред пълната зала авторски танци. Музикалният съпровод бе изпълнен от народния оркестър към ансамбъла, състоящ се от традиционни български инструменти.

Фолклорен танцов ансамбъл “Здравец” е създаден през 1952 г. от Цоло Крачунков – балетист в Русенската народна опера. От 1958 до 1970 г. ръководител е хореографът Иван Цанев. От 1970 до 2006 г. главен художествен ръководител е Доню Донев. Днес ансамбълът се ръководи от достойния наследник на Доню Донев - Димитър Донев, който освен негов син е и бивш възпитаник на ансамбъл "Здравец".

Съставът е носител на множество награди от български и чуждестранни конкурси. Танците в репертоара на ансамбъл „Здравец” са подбрани от всички етнографски области на България.

Още от Култура

Още от Танцови формации

© 2019 Thesite All rights reserved!