С операта „Дон Жуан” на Държавна опера Русе ще се открие Десетият юбилеен международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2014”

Опера Актуално 12.08.2014 | 11:08ч.

Десети юбилеен международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2014”. Музикалният фестивал „Моцартови празници Правец” е на прага на своето десето юбилейно издание през 2014 година.

Създаден през 2004 година Международният музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец преминава от малката бутикова форма до впечатляващите издания на открито през последните няколко години.Фестивалът заслужено се нарежда сред най-големите и авторитетни събития в културния календар на България и региона. Посветени на творчеството на гениалния австрийски композитор В. А. Моцарт, фестивалните дни постепенно разширяват своята програма с отбелязването на световни годишнини – тази година реверансът е към творчеството на Рихард Щраус, Римски-Корсаков, Кристоф Вилибалд Глук и гения на най-великия художник на всички времена Микеланджело Буонароти.

Специалното юбилейно издание на „Моцартовите празници Правец 2014” ще заложи на присъствието на имена от световния оперен афиш, ще предостави сцена за изява на млади открития, ще предложи разнообразна и прецизно подбрана програма от оперни, балетни, театрални и симфонични продукции, както и съпътстващи концерти и спектакли за деца и възрастни. Моцартовите празници ще приютят различните видове изкуства и музикални жанрове от 13 до 17 август на три сцени – откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт, читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец.

Официалното откриване на Десетия юбилеен международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2014” ще се състои на 13 август на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт с постановката на Държавна опера Русе на операта „Дон Жуан” от Моцарт. Красивата и драматична творба на великия композитор ще оживее с участието на утвърдени артисти и на най-ярките оперни изпълнители от новото поколение певци, които през последните години се радват на триумфални успехи на наши и международни сцени. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев.

Втората вечер ще предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус с участието на елитния оркестър на Софийска филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Музикално-театрален спектакъл „Моцарт и Салиери” ще привлече вниманието на ценителите на изисканата форма. Този елегантен колаж ще запознае зрителите с “малката история” на Александър Пушкин “Моцарт и Салиери”, пресъздадена от музиката на Римски–Корсаков, Салиери и неподражаемия Моцарт. Премиерата на спектакъла се подготвя специално за „Моцартовите празници”. Режисьор Бина Харалампиева. Диригент Иван Ангелов.

Тази година на сцената на „Моцартовите празници” балетната вечер ще бъде представена от Compagnia Nazionale del Balletto от Рим, Италия. Една от най-утвърдените и престижни италиански танцови трупи ще гостува с триптих по музика на Рихард Щраус – АUS ITALIEN-SALOME-ROSENKAVALIER. Балетният спектакъл се подготвя за „Моцартовите празници” – премиерата му ще бъде на 16 август на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт.

Моцартовите празници ще завършат на 17 август с очаквания гала концерт-фойерверк на площада пред Община Правец „Класика, рок и танц” с участието на съзвездие от оперни изпълнители, хора, балета и оркестъра на Държавна опера Русе, рок група „Кикимора” и Николо Коцев.

Специален гост на фестивала е италианската оперна прима Бруна Балиони. Световноизвестното мецосопрано ще проведе Майсторски клас за млади оперни певци в Правец, който ще завърши с концерт на участниците в него. Почитателите на нейното изкуство ще могат да се срещнат с Бруна Балиони отблизо на традиционната „Среща с автограф”. Ще бъдат прожектирани уникални кадри от най-успешните, регистрирани спектакли на певицата от сцените на Миланската Скала, Ковънт гардън и други.

Мюзикълът „Джекил” по музика на Джон Мур – това е тазгодишният избор на организаторите за най-малките зрители на фестивала. Постановката е на Детско-юношеската опера във Варна.

„Моцартовите празници” в партньорство с Националната художествена галерия-София ще отбележат 450 години от смъртта на Микеланджело с богата програма, илюстрираща живота и различните познати и непознати лица на гениалния творец, вдъхновил с изкуството си велики композитори, писатели, режисьори и артисти. Бароков концерт-матине и хитов концерт „Класика и джаз” с участието на „Мишо Йосифов секстет” и Милица Гладнишка и ансамбъл „Романено” допълват колоритните акценти във фестивалните събития.

Организаторите отделят специално внимание на всички големи артисти, спонсори и спомоществуватели, партньори, допринесли за развитието и престижа на фестивала през годините. Ще бъдат връчени официално почетен знак и плакет.

Моцартови празници 13-17 Август 2014 г.

Пакетна цена на човек в стая с изглед планина 5 нощувки 427.00лв. единична стая: 634лв. 4 нощувки 351.00лв. единична стая: 517лв. 3 нощувки 267.00лв. единична стая: 416 лв. 2 нощувки 204.00лв. единична стая: 313 лв.

ВИП ПАКЕТ – ЛОЖА на терасата на Вашата хотелска стая Пакетна цена на човек в стая с изглед към сцената на езерото

5 нощувки: 469.00лв. единична стая: 697лв. 4 нощувки: 386.00лв. единична стая: 568лв. 3 нощувки: 293.00лв. единична стая: 458лв. 2 нощувки: 224.00лв. единична стая: 344лв.

Цената е на човек, валидна при настаняване в двойна стая изглед езеро и включва: 2, 3, 4 или 5 нощувки на база полу-пансион – хранене на блок маса; безплатно използване на на термалната зона на СПА центъра; билети за всички представления в периода в зона пред сцената; интернет, паркинг, такси, ДДС.

За повече информация и резервации:  02/902 41 00; reservationspravets@tts.bg

Още от Опера

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!