С операта "Луд гидия" откриват летния фестивал "Сцена край реката" в петък

Актуално 14.06.2022 | 01:06ч.

Богата програма със събития от разнообразни жанрове очаква русенската публика и гостите на града през горещите месеци от лятото на 2022 година на сцената на Летния театър  в парка на Военния клуб!

“Сцена край реката" е мотото на летния фестивал, който се открива в Русе  на 17 юни, петък, от 20.30 часа,  с мащабната продукция на “Луд Гидия” от Парашкев Хаджиев - една от най - ярките творби на българската оперна класика!

Идеята на Русенската опера, която се възражда след няколкогодишно  прекъсване , е както през март има музикални дни, така и през лятото русенци да се насладят на класически оперни произведения и разнообразни концерти.

От 17 юни до 5 август на напълно реновираната сцена на Летния театър в парка на  Военния клуб в Русе, публиката ще има възможност да гледа най-доброто от света не само на класическото изкуство, но и на рок музиката.

В петъчната вечер на 17 юни операта на Парашкев Хаджиев „Луд гидия“ отново ще вплете в шарена черга от ритми и мелодии гласовете на певците и оркестъра, за да предаде на  публиката своето категорично послание. Най-силното внушение, което композиторът оставя като завещание, изречено със средствата на майсторското слово и музиката е посветено на главния герой на творбата – лудия гидия – гусларя Илия. Това са стиховете на Пенчо Славейков, „облечени“ в музика, които и днес действат като заклинание: „Осъдиш ли певец, ще сториш грях...“. В контекста на нашето съвремие тези магически думи означават само едно: „Не убивайте изкуството!“

Режисьор на постановката е доайенът на оперната сцена проф. Павел Герджиков.

Любимецът на публиката маестро Димитър Косев е диригент на спектакъла.

Сценографията е на изтъкнатия български художник Иван Токаджиев, а хормайстор е всеотдайната Стелияна Димитрова - Хернани.

Солистът на Русенска опера Петър Костов ще се превъплъти в ролята на гусларя Илия, сопраното  Даниела Караиванова ще излезе на сцената като неговата любима Зорница, а Александър Баранов ще изпълни ролята на стария кадия.

Като Осман Бей, или изгубеният брат на Илия, ще видим баритона Александър Крунев, а чорбаджи Радан ще бъде басът Стоян Стоянджов. Като Раданица пък, ще се насладим на мацосопраното Андреана Николова, а басът Момчил Миланов ще изпълни ролята на Отец Матей.

Един от основните елементи в спектакъла е изключително атрактивната хореография, дело на Анна Пампулова.

 

“Луд Гидия” на сцената на Летния театър при Военен клуб в Русе ще бъде представена със специалното участие на ансамбъл "Кукери"!

 

Билети можете да си купите от каса Опера и на www.ruseopera.com

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!