Съева дупка - подземната перла на България

Уникални вълшебни образи сътворени от природата. Това може да видите, ако посетите пещерата Съева дупка. Снежанка и седемте джуджета, Кума Лиса, Баба Яга... са сред приказните герои които можете да видите.Но те не са истински, а изваяни от камък в продължение на милиони години. 
Природната забележителност се намира  на 120 км от София и на 11 км западно от Ябланица. Името на пещерата идва от двамата братя - Съе и Сею, укривали се в нея от турците по време на робството.  Хората оприличат посещението й с приказка, сън, вълшебно преживяване. Това е една от най-красивите пещери в България и неслучайно й казват „Подземната перла“.  Освен характерните сталактити, сталагмити, сталактони, дендрити, в Съевата дупка могат да бъдат видени и единствените в България хеликтити. Хеликтитите са сталактити, образувани настрани в резултат на въздушно течение, което носи капки вода настрани. 
Средната годишна температура вътре варира между 7 и 11 градуса. В пещерата има пет различни зали - Купена зала, залата на Срутището, Концертна зала, зала Космос и залата на Белия замък. 
В зала Хармана има много добра акустика – в нея са пели много хорове и известни изпълнители (Лили Иванова, Йорданка Христова, Емил Димитров, Мистерията на българските гласове и др.). Песента „Детство мое“ и епизоди от филма „Неочаквана ваканция“ са записвани в пещерата.  Пещерата работи целогодишно, без почивен ден. 

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!