Само за The Site - интервю със създателя на филма "Кораба слънчоглед" 3 - Васил Горанов (Пепе Джордж)

Интервюта 13.01.2020 | 04:01ч.

По повод премиерата на филма "Кораба(ът) слънчоглед 3" ви представяме кратко интервю с неговия създател - Васил Горанов (Пепе Джордж). Филмографията на твореца включва филмите "Кораба(ът) слънчоглед"1, "Боксов речник", "Кой е никой". 

- Здравей Васил , здравей Пепе. Защо си с  две имена. Кой е Пепе Джордж?

- Пепе е име измислено от едно бебе, което стоеше срещу мен , сочеше ме и крещеше „Пепе Джордж“. Попитах баща му Андрей , какво означава това. Той ми обясни че детето постоянно гледа анимацията Пепа Пиг и брат й се казва Джордж. Предполагам , че детето деликатно ми е намеквало да отслабна , предвид факта че Пепа и Джордж са прасета, но аз реших това да ми е артистичния псевдоним – арт клонинг. Малко след това на един фестивал ми дадоха награда , и аз реших че името носи късмет. Децата са гении и трябва да се слушат.

- Предстои премиера на Кораба(ът) Слънчоглед 3 , а къде е 2?

- Реших да избегна лошата репутация на вторите серии , които обикновено са по-тъпи от първите. Трета серия е втора. Може по натам пък да се окаже че втора серия ще е трета. Датите за премиери са 14 януари от 19ч. Зала филхармония (Дом на Културата) Русе и в София на23 януари 19:30 в Кино Люмиер 

- Откъде идва името Кораба(ът) Слънчоглед?

- В първа серия има един герой Иван Гог проектира космически кораб като гледа чертежите на Леонардо да Винчи и слънчогледите на Ван Гог. Оказа се че НАСА разработват космически кораб със същото име. В трета серия има и други значения на името Кораб Слънчоглед.

- Кой участва във филма, кои са новите лица?

- Участват над 40 човека -  мои приятели. Някои с по-малки роли , други с по-големи, но те са хората , които със своя ентусиазъм и вяра в мен ме надъхват още повече. Имаше един приятел , който ми се обади тъжен и каза „ти ми обеща роля , а сега разбрах че филма вече е готов и няма да участвам“. Помислих две минути и му се обадих да се срещнем , заснехме цял нов епизод. Той беше много щастлив, а аз доволен, че съм изпълнил едно обещание. Знам че има и други , но в следващите филми ще ги включа.

- Каква е тематиката във филма и има ли връзка с първа серия?

- В първа серия говорим за арт терапия , лечебната сила на киното и изкуството. Във новия епизод навлизаме в дебрите на съвременните технологии, но погледнати през призмата на един лудичък човек, който мечтае да направи собствена телевизия. Филмът е портрет на времето в което живеем – на разпокъсаните емоции , на раздвоените мечти , на хапчетата супергерои , за космоса който е толкова близо и толкова далеч , за модата в лудостта и други теми. С две думи - телевизионна терапия която задава един важен въпрос – кой държи дистанционното на телевизора наречен живот.

- Подготвяш ли нови проекти?

- Да миналото лято заснех един филм , за първи път с написан сценарий и с професионални актьори. Беше нещо различно и много забавно , защото те са много интелигентни и интересни личности. Трябва да го монтирам скоро, казва се „Ти никога няма да гледаш сам“

- Как успяваш да правиш филми без бюджет и без екип?

- Ами като имаш статив , слагаш камерата и тя си снима(смях) Това е и шега и истина. Трудната част е да напаснеш времето на тези хора , които са в ролите, защото всеки от тях работи нещо друго и са заети. С финансовата част ми помага продуцента майка ми Катя Горанова. Останалото – от идеята , през сценария , снимането , кастинга , костюми, сценография , монтаж , звук и организация си го правя сам, не ми тежи , изпитвам огромна страст в този процес.

- Доколкото знам си художник , защо започна да правиш филми?

- Това си е детска мечта. Киното ми дава шанс да развия потенциал в писането , в снимането, то си е рисуване, но по комплексно, както и в музиката – ето например някои от песните във филма съм си ги правил на телефона с едно приложение.

- Като каза музика , какво си ни приготвил във филма?

- Както обикновено разчитам на таланта и музиката на Калоян Иванов TFSL, който със свои произведения участва във всеки мой филм. Малката изненада е една любима песен на една прекрасна българска група „dead man’s hat”, които ме направиха много щастлив, когато ми я дадоха за филма. На премиерата в София на 23 януари, ще направим и концерт с TFSL след прожекцията

- Как определяш твоето кино , къде и как го поставяш?

- Това е киното на бъдещето, кино изпреварило времето. Затова и някои колеги се отнасят с ирония, защото го сравняват с големи продукции с огромни екипи. Но има и много хора, които се отнасят с уважение, защото знаят за огромния труд, който полагам, за да реализирам това. Като казвам кино на бъдещето имам предвид , че след време с развитието на изкуствния интелект и роботиката , всеки сам ще може да прави филми без огромни екипи. 

Още от Интервюта

© 2019 Thesite All rights reserved!