Седми пореден Литературен Фестивал Русе ще се проведе от 1 до 9 октомври

Седми пореден път ще се проведе Литературния Фестивал Русе. Събитието ще се състои между 1 до 9 октомври. В рамките на фестивала ще бъдат представени иновативни творби, както и гости от Австрия, Италия, Чехия, Полша, Унгария, Германия и България. Литературният фестивал ще събере различни личности, перспективи и формати, както и ще представи текстове, които приканват участници и посетители за дискусия и обмен. За първи път фестивалът в Русе предвижда една нова тема – „Филмиране на лирика”- чиято същност ще бъде разгледана в рамките на филмови прожекции и уъркшоп. В рамките на тазгодишния фестивал ще се проведат събития и във Велико Търново и София.

Програма:

От 1 до 9 октомври: Liberatura – друго измерение на литературата Изложба Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Откриване: 1 октомври, 11:00 Работно време: понеделник-петък 8:30-18:30 / събота 9:30-17:30

Терминът „Liberatura” е въведен за първи път през 1999 от полския автор Зенон Файфер. С него той описва една форма на литературата, в която текстът и материалната форма на книгата се допълват и изграждат едно цяло. И двете имат един общ латински префикс „liber“: От една страна той описва свободата на писателите да изразят себе си, а от друга страна - материалната форма на книгата, с нейното тегло и размер, които представляват суровия материал на Liberatura. Изложбата на Зенон Файфер и Катажина Базарник показва избрани творби на концепцията Liberatura.

1 октомври: Литературно четене с Марек Шинделка 17:30 Дом Канети

Марек Шинделка, роден през 1984 г. в Поличка, наред с авторската си дейност, следва културология в Kарлс-Университет Прага, както и режисура във ФАМУ Прага. За неговата дебютна сбирка от стихотворения „Strychnin a jiné básně” (2005) той спечелва през 2006 г. наградата „Jiří-Orten”. През 2008 г. Първият роман „Chyba” на Шинделка е издаден през 2008 г., който през 2011 г. се появи и под формата на книга-комикс. Освен това Шинделка пише статии за чешките литературни списания „Souvislosti”, А2 и „Host”. В Русе авторът ще представи извадки от „Performance starts”.

2 октомври: Литературно четене с Микул Дежун 17:30 Дом Канети

Микул Дежун, роден през 1981 г., изучава творческо писане, история и история на изкуството в Лайпциг, Дрезден, Хале, Прага и Сибиу. Той е основател на Offspace-галерията „Рибарски магазин” в Дрезден. През 2010 г. Микул Дежун беше ДААД-стипендиант на „Scoala de Vara” в Молдова и Украйна. През 2014 г. той получава стипендия на Щутгартското Сдружение на Писателите. По време на тазгодишния литературен фестивал Микул Дежун ще представи романa си „Бетон“.

3 октомври: стихотворение + филм = филм филмиране на поезия уъркшоп с Анастасия Новикова 13:00 Русенски университет „Ангел Кънчев”

Филмирането на поезия е жанр, в който поезията е представена чрез филма и се свързва с него. Международни фестивали като Международният филмов фестивал за поезия в Меделин (Колумбия) или Международният филмов фестивал за поезия „Zebra” в Берлин, правят жанра все по-популярен сред публиката. Уъркшопът за филмиране на поезия има за цел да разгледа избрани филмирания на поезия и да тематизира въпроса, как думата се превръща в изображение.

Жанрът е изключително вълнуващ, защото по време на четенето на поезия в главата на всеки един човек се появяват различни индивидуални изображения и картини.

Анастасия Новикова, е родена в Украйна и преподава в университета в Хайделберг литературна и медийна дидактиката в специалност Немски като чужд език. Новикова получава своята докторска степен по специалност "Филмиране на поезия в преподаването на немски като чужд език. Теоретични основи и практика на дидактиката". Нейната монография по темата „филмиране на поезия” излезе през 2013 г. в издателство Д-р Ковач, Хамбург.

Уъркшопът е адресиран към студенти, художници и заинтересовани хора. Уъркшопът ще бъде на немски и български език.

Местата са ограничени (12 участника). За записване пишете до 26.09 на: a.novikova@gmx.net.

3 октомври: Поема – Стъпих във въздуха и той ме понесе (2003) филмова прожекция 18:00 Дом Канети

Във филма си „Поема“ режисьорът Ралф Шмерберг превръща поезия на немски език в разнообразни и интензивни изображения. ПОЕМА е едно пътуване в света на поезията и въображението. Големи немски актьори като Юрген Фогел, Клаус Мария Брандауер, Мерет Бeкeр или Давид Бенет пресъздават стихове на Ингеборг Бахман, Хайнер Мюлер и Хайнрих Хайне по един нов начин. Преди прожекцията д-р Анастасия Новикова ще направи въведение към филма.

4 oктомври: Тимира. Роман мулат – Ву Минг 2 и Антар Мохамед Маринкола Представяне на книгата с Таня Топалова 17:30 Дом Канети

Нейното име е Изабела Маринкола, но в Сомалия я наричат Тимира. Родена през 1925 г., тя е дъщеря на италиански войник и местна жителка от Могадишу. Нейният живот е едно съкровище от преплетени една в друга истории, които се разиграват в Европа и Африка. Тимира е роман-мулат - едно съчетание от спомените на Изабела Маринкола, архивни документи и поетична свобода. Романът възниква като съвместен труд на Ву Минг 2, Мохамед Маринкола и неговата майка Изабела Маринкола.

Ву Минг 2 е член на Сдружението на италианските писатели Ву Минг. Групата съществува от 2000 г. и работи в Болония. С техния колективен начин на работа членовете на сдружението отново тематизират идеята за автора и същевременно я деконструират. Според Ву Минг всяка форма на човешка дейност е нещо колективно. Колективът е автор на няколко романа, които са преведени на много езици.

Антар Мохамед Маринкола (роден през 1963 г. в Могадишу) е сомалийско-италиански автор.

На 4 октомври, за първи път в България, колективът Ву Минг, както и романът „Тимира“ ще бъдат представени от Таня Топалова. Таня Топалова преподава италиански език и литература в Великотърновски университет. Романът „Тимира. Роман мулат“, се очаква да бъде преведен на български език и издаден през 2015 от Издателство Елиас Канети.

4 oктомври: Bear Islands (2010) филмова прожекция 19:00 Дом Канети

Документалният филм „Bear Islands“ разглежда далекоизточната руска република Саха (Якутия). Той разказва историята на хората, които живеят в тази така отдалечена част на страната, и по-специално тази на управителя на резервата за полярни мечки, който се намира на островите в Източно Сибирско море. Със своя филм „Bear Islands“ чешкият режисьор Мартин Ришави прави подробен портрет на природата и на история и живота на хората в Саха .

Мартин Ришави е роден през 1967 г. в Прага, завършил е биология, но работи като писател, сценарист, режисьор и преподавател по сценаристика и драматургия във филмовата академията ФАМУ в Прага.

5 октомври: Пипи Дългото Чорапче Уъркшоп за деца 12:00 Дом Канети

Уъркшопът предлага на децата на възраст между 4-6 години да открият приключенията на Пипи Дългото чорапче. Групата ще се потопи във фантастичния свят на Пипи, Аника и Томи и ще изживее вълнуващи моменти с тях. Дом Канети ще се превърне за един цял ден във вила Вилекула - с лимонадено дърво, изпитания за сила и търсене на съкровища. С много игри и музика Дом Канети ще създаде едно място за творчество и въображение, където всички деца ще могат да се превъплътят в различни вълнуващи роли.

Местата са ограничени (10 участника). За записване пишете на: leonardo@eliascanetti.org

5 октомври: Литературно четене с Ангел Игов и Кинга Тот 17:30 Дом Канети

Ангел Игов е роден през 1981 г. в София. Той е български писател, литературен критик, преводач и журналист. Учи английска филология и литература в България, Великобритания и Съединените щати. Ангел Игов е автор на кратки разкази и романа „Кратка повест за срама“. С първия си сборник с разкази „Срещи на пътя“ печели през 2003 г. голямата награда за проза в националния конкурс „Южна Пролет“. Той преподава английска и американска литература в Софийски университет. Като журналист публикува редовно в различни български медии и литературни списания. През 2006 г., с неговите кратки разкази „K“ той е номиниран за наградата за литература на Елиас Канети. Преподавател в катедра „Англицистика и американистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Превежда проза и поезия от английски език. Член на Съюза на преводачите в България.

В Дом Канети Ангел Игов, заедно с унгарската художничка и писателка Кинга Тот, ще представи откъси от най-новия си роман.

Кинга Тот е родена през 1983 г. в Шарвар (Унгария). Тя е поетеса, художничка и журналистка, а също така и водещ вокал на групата Тот Кина Хедьфалу и член на управителния съвет на Асоциацията за млади писатели Йожеф Атила. През 2013 Тот е била стипендиантка в академията Солитюд в Щутгарт. В Русе Кинга Тот ще представи своя проект ALL MACHINE, който вече е бил представян със специфични допълнения и в Будапеща, Братислава, Щутгарт, Прага и София. ALL MACHINE включва изложба на графики, пърформанс с визуални и звукови елементи, както и нейни стихотворения. Централна тема на проекта е възприятие - от хора и машини. ALL MACHINE показва съвместното съществуване на хора и машини и как от това взаимодействие възниква съвременното ни общество.

След четенето и дискусията с Ангел Игов Кинга Тот ще представи своя визуално звуково поетичен пърформанс ALL MACHINE.

6 октомври: Лекции на проф. Милена Кирова и д-р Борис Минков 17:30 Дом Канети

Проф. Милена Кирова е родена през 1958 г. в София. Тя е литературен критик, феминистка и университетски преподавател. Фокусът на нейните изследвания е съвременна българска литература от края на 20-ти и началото на 21 век, феминистка литература, феминизъм и библейски изследвания, феминизъм и психоанализата. Проф. Кирова е носител на Националната награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“ 2011.

В Дом Канети, Милена Кирова ще говори на тема „Комунизъм за продан: животът преди 1989 в романите на български писатели имигранти“.

Д-р Борис Минков, роден през 1971 г. в София, е писател и литературен критик. Д-р Минков завършва висше образование в областта на сравнителната литература и защитава докторска дисертация върху творбите на Херман Брох и Стефан Цвайг. Д-р Минков е бил гост-лектор в Софийски университет, Пловдивски университет, във Фридрих-Шилер-Университет в Йена и в Хумболт-Университет в Берлин. Минков е главен редактор на списание „Страница“ за литература и хуманитаристика, което се публикува периодично от 1997 г. насам.

В Дом Канети, Борис Минков ще говори на тема „Съвременна българска литература: медии, критика, общество“.

6 октомври: Думите като стая – Петко Танчев и Катерина Георгиева визуална - поетична инсталация 19:00 Дом Канети

В „Думите като стая“ авторите Петко Танчев и Катерина Георгиева разглеждат „стаята от думи“ като отражение на вибрациите на отделния „аз“. Чрез взаимодействието между думите и дигиталното те откриват един нов съществуващ и енергетичен свят, който подканя за разширяване на границите на внушение и възприятие, в които ние самите се ограничаваме и самоопределяме. Пърформансът „Думите като стая“ кара човешкото съзнание да излезе извън параметрите на личната стая oт думи и да се определи по един изненадващо нов начин. В тази визуално-поетична инсталация се изследва връзката между дигиталното и текста като възможни партньори в създаването на многопластовост на изразните средства и тяхното въздействие.

Петко Танчев е роден 1985г. и по професия е художник, сценограф и визуален артист.

Катерина Георгиева е родена 1987г. Тя е театрален критик и поет. През февруари 2014г. започва работа в Държавен куклен театър - Видин като драматург.

7 октомври: четения с Робърт Шиндел и Борис Минков Модератор: Пенка Ангелова 17:30 Дом Канети

Робeрт Шиндел, е роден през 1944 г., като дете на еврейски комунисти в Бад Хал (Австрия). Той е австрийски писател. Шиндел е завършил висше образование по философия и е съосновател на студентското движение „Комуна Виена“ както и на литературното списание „Hundsblume“. От 1986 той е писател на свободна практика. Централни теми на творбите му са Холокоста и неговото двойнствено отношение към „столицата на забравата“ Виена. От 1999 г. насам, Робърт Шиндел е председател на журито на наградата Ингеборг Бахман. Той е член на Свободната академия на изкуствата в Хамбург и е преподавател по творческо писане в Университета за приложни изкуства във Виена. В Русе, Робърт Шиндел ще чете от неговия роман „Роден“.

Борис Минков ще представи неговия роман „Презапис“ в автопоетичен поглед като средноевропейски роман.

8 октомври: Издателство Елиас Канети Представяне 17:00 Книжарница Хеликон

Издателство Елиас Канети публикува вече от няколко години съвременна европейска литература на български език и същевременно представя нови български творби и публикации на немски език. В рамките на фестивала издателство Елиас Канети ще представи работата си, както и най-новите си книги в книжарница Хеликон, Русе.

8 oктомври: Help me Jones Концерт 20:00 Дом Канети

„Help me Jones” е група от София, чийто стил е смесица от Synthpop и New Wave музиката на 80-те години. Основатели на групата са актьорът, режисьор и поет Марий Росен и Константин Тимошенко, диджей и продуцент от Казахстан. След няколко съвместни, крос-жанрови арт проекта, те основават „Help me Jones” през 2008 - заедно с певицата Андрония Попова (Nasekomix) като постоянен член на групата. През 2013 г. групата издаде дебютния си албум „Made in China“ (Произведено в Китай).

9 октомври: Liberatura - друго измерение на литературата Уъркшоп и Закриване на изложбата 15:00 Регионална библиотека

В рамките на изложбата Liberatura, ще се проведе и един уъркшоп с авторите Зенон Файфер и Катажина Базарник. Авторите ще представят и обсъдят заедно с група участници концепцията на Liberatura, като същевременно ще работят по отделни примери и колажи. Уъркшопът ще се проведе на английски език.

Местата са ограничени (15 участника). За записване пишете до 28.09 на: leonardo@eliascanetti.org

В 18:00 часа ще бъдат представени резултатите от уъркшопа и заедно с авторите, участниците и гостите ще бъде закрит Литературния фестивал Русе 2014.

thesite

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!