Симфоничен концерт с избрани творби в петък очаква ценителите на класиката на 18 февруари, петък

Концерти 15.02.2022 | 10:02ч.

Възродената музикална традиция на фестивалната поредица “Зимни музикални вечери”, оставила светъл спомен у мнозина от нас и незаличима следа в културния живот на нашия град, тази година ще завърши със забележителен симфоничен концерт!

На 18 февруари, петък, в зала Филхармония, под палката на главния диригент на Държавна опера - Русе Маестро Димитър Косев, ценителите на класиката ще могат да чуят едни от най-красивите творби в световната музикална съкровищница!

Солист на концерта е изтъкнатия млад виолончелист Атанас Кръстев, който ще изпълни  великолепния концерт за виолончело в ми минор, оп.85 на Едуард Елгар, който носи усещането за вглъбеност и елегичност – така характерни за британската меланхолия.

Най-младият диригент в България Димитър Косев е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в класа по пиано на Евгени Желязков, след което завършва с пълно отличие и Prayner Konservatorium в Австрийската столица Виена със специалност дирижиране и пиано. Ностител на не една и две престижни наши и международни музикални награди, той дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013 година на откриването на Международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе, а в началото на 2015 година дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония. От 2019 година вече е Главен диригент на Русенската опера.

Маестро Косев е от най- изявените млади, вдъхновяващи  личности на България, удостоен със Златна значка "Русе", избран за лице на Русе и културен посланик на града ни, носител на приза “Млад музикант на годината” за 2020-та, присъден му от БНР.

 

Световнопризнатият виолончелист Атанас Кръстев е възпитаник на НУИ “Любомир Пипков” и на НМА „Проф.Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа   на неговия баща, изтъкнатия виолончелост проф. Анатоли Кръстев, след което специализира при проф. Наталия Шаховская във Висшето музикално училище „Кралица София” – Мадрид.

Харизматичният млад музикант със завидна международна кариера е изнесъл над 40 концерта като солист на различни симфонични оркестри, сред които са Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Русенска филхармония, симфоничните оркестри на Варна и Бургас,  „Петробрас Симфоника” – Рио де Жанейро, „Оркестра симфоника“ – Сао Пауло, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и др.

Големият български виолончелист, музицирал по световните сцени и вече титулован доц. д-р Атанас Кръстев, е носител на 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България.

 

Концертът на Едуард Елгар е една от най- емблематичните творби за виолончело и оркестър, с невероятно красиви и чувствени теми. Това е последното забележително произведение на композитора, което се превръща в съществена част от репертоара на всеки солист-виолончелист.

Творбата е композирана през лятото на 1919 година в уединената вила на Елгар „Бринкуелс“ близо до Фитълуърт, Съсекс. Потънал в усамотението си там,  той  все още сякаш чува ехото на тътена от експлозиите в сраженията на Първата световна война, долетели през Ламанша от Франция.

Вместо  сърдечността и самоувереността, с които обичайно блести музиката на Елгар, тази  творба вълнува със своята интровертност и сдържаност, с усещането за горчиво-сладка жал към едно отминало време – може би времето на отминалата младост на твореца.

 

Осмата симфония на Антонин Дворжак, която е включена в програмата на концерта,  се различава от другите симфонии на композитора.Тя е определяна като истинска еуфория, чиста радост от това да си жив в свят на природни чудеса, независимо от епизодичните драматични изблици.

В края на 80-те години на XIX век името на Дворжак е известно в цяла Европа. Творчеството му е особено популярно в Англия, където той често гастролира. По време на шестото си турне на Острова той дирижира новата си симфония в Сол мажор. Поради това и поради ранната ѝ публикация в Лондон, често тя, дори и приживе на композитора, е наричана „Английска“. Това няма нищо общо нито с творческите намерения на композитора, нито с нейното съдържание.

Вълнуващото произведение  на чешкия композитор  се ражда сред красотата и величествения покой на природата. Симфонията е създадена в село Високая,  недалеч от Пршебрам, град в планините на Южна Бохемия, където Дворжак е закупил къща срещу хонорара от първото си английско турне през 1884 и където обичайно живее от пролетта до есента.

Премиерата е на 2 февруари 1890 г. в Прага под диригентството на автора. Следват изпълнения във Франкфурт на Майн и в Кеймбридж, където най-старият британски университет присъжда на Дворжак почетното звание Доктор по музика.

 

Концертът ще бъде забележително преживяване!

Очакваме ви!

 

Билети на каса Опера

Понеделник - Петък от 10 до 18. 30 часа и на https://entase.to/L3

 

 

 

Още от Концерти

© 2019 Thesite All rights reserved!