Световното по футбол за жени ще се излъчва пряко в ефира на БНТ 3

Спорт 19.07.2023 | 12:07ч.

Българската национална телевизия с кампанията „Спортно лято с БНТ 3“ ще отведе зрителите в далечните Австралия и Нова Зеландия, които ще приемат световното първенство по футбол за жени от 20 юли до 20 август. За първи път при нежния пол в шампионата ще вземат участие 32 държави, както и за първи път той ще се проведе в две страни домакини.

Двубоят на откриването – между отборите на Нова Зеландия и Норвегия – е този четвъртък, 20 юли, на „Едън Парк“ в Оукланд. Общо 9 стадиона ще посрещнат мачове от първенството – 5 в Австралия и 4 в Нова Зеландия. Най-големият сред тях – „Сидни Австралия“, с капацитет от близо 76 хил. седящи места, ще бъде арена на финалния сблъсък на 20 август.

Стартът на специалното студио на 20 юли, четвъртък, с водещ Илиян Енев е в 9:20 ч. по БНТ 3, а първият съдийски сигнал на мача между Нова Зеландия и Норвегия ще бъде даден точно в 10:00 ч. Коментатор на двубоя ще бъде Калин Гугов. Големият финал на 20 август отново ще бъде съпътстван със специално студио, в което – както винаги – ще има експертни анализи.

Часовата разлика с Австралия и Нова Зеландия няма да попречи на БНТ 3 да излъчи всичко най-вълнуващо от шампионата. Общо 23 срещи ще бъдат показани на живо – сред тях са мачът на откриването, шест от осминафиналите, три от четвъртфиналите, двата полуфинала и, разбира се, финалът. По изключение 4 от двубоите в груповата фаза, а именно: Бразилия – Панама на 24 юли, Канада – Република Ирландия на 26 юли, Франция – Бразилия на 29 юли и Германия – Колумбия на 30 юли ще бъдат показани в ефира на БНТ 2 поради съвпадение на часовете на мачовете със състезания от световното първенство по плувни спортове, което БНТ 3 също излъчва пряко от японския град Фукуока.

Европа е представена в Австралия и Нова Зеландия от най-много държави – цели 11, а световните шампионки от последните два Мондиала при дамите – САЩ, са твърдо решени да постигнат своеобразен хеттрик. На турнира зрителите на Българската национална телевизия ще могат да наблюдават всички най-големи имена в света на женския футбол – носителката на последните две награди „Златна топка“ Алексия Путеяс, легендарната бразилка Марта, лидерката на американките Алекс Морган, вездесъщата французойка Уенди Ренар. Форматът на шампионата е идентичен с този на световното първенство при мъжете – отборите са разделени в 8 групи, като първите два от всеки поток продължават към осминафиналния етап.

Мачовете от световното първенство по футбол за жени ще бъдат коментирани в ефира на БНТ от Илиян Енев, Калин Гугов, Иво Бързаков, Стефан Георгиев и Радостин Любомиров.

Още от Спорт

© 2019 Thesite All rights reserved!