Тончо Токмакчиев влиза в ролята на затворнически надзирател на русенска сцена

Русенската опера представя новата постановка на оперетата „Прилепът“

На 13 януари, събота, от 19:00 часа в Доходно здание, Държавна опера - Русе ще представи втория премиерен спектакъл на “Прилепът" - оперета в три действия от Йохан Щраус – син.

В ролята на Габриел фон Айзенщайн във второто представяне на оперетния шедьовър на Щраус ще се превъплъти тенорът Иван Пенчев. Като Розалинда, неговата съпруга ще видим и чуем Теодора Чукурска. Адела, прислужницата на Розалинда, ще бъде Нели Петкова. В ролята на Алфред, студента по музика, ще се превъплъти Петър Костов, а като Доктор Фалке ще дебютира Теодор Петков. Княз Орловски в този спектакъл ще бъде Александър Баранов, а любимият български актьор Тончо Токмакчиев отново ще ни разсмива като затворническия надзирател Фрош.

От шестнадесетте оперети, написани от Щраус, „Прилепът“ несъмнено може да се нарече най-добрата, върхът в творчеството на Йохан Щраус. Заплетеният сюжет на оперетата е изграден по законите на истинската театрална игра, невинната измама и забавните шеги. Още първите звуци на „Прилепът“ („Die Fledermaus“) – три експлозивни акорда, изскачащи като тапи от шампанско, въвличат слушателите в неустоима празнична вихрушка.

Красивата музика, искряща от радост, остроумният текст и сюжет, състоящ се от поредица от забавни ситуации, съдържат, за радост на привържениците на брачната вярност, незаменима закачлива морална поука, изказана с присъщия за оперетния жанр хумор.

Оригиналното либрето е на Карл Хафнер и Рихард Жене, а преработената версия на Макс Райнхард и текстове от либретото на Ердман и Волпин.

Превода е на Павел Спасов, а режисьорската редакция на Александър Мутафчийски. Новата сценична версия на „Прилепът“ е пета по ред постановка на сцената на Държавна опера - Русе, съобщават оттам.

Диригент ще бъде Димитър Косев, а диригент на хора - Стелияна Димитрова-Хернани. Сценографията е на Евгения Раева, а хореографията - на Весела Василева.

Участват солисти, хор, балет и оркестър на Държавната опера в Русе.

Източник: dunavmost.com

Още от Култура

Още от Днес

© 2019 Thesite All rights reserved!