Ученици от Русе стават журналисти

Актуално 29.02.2020 | 09:02ч.

Младежи от Английската гимназия „Гео Милев“ и от СУПНЕ „Фридрих Шилер“  в Русе ще подготвят журналистически материали и ще ги публикуват в сайта на платфoрмата на www teenstation.net. Прохождащите журналисти вече създадоха сами първото си видео и то беше публикувано на Фейсбук страницата на Tanstation.

През този месец беше поставено началото на серия обучения по медийна грамотност в АЕГ "Гео Милев" в гр Русе. В рамките на един месец младежите ще минат през серия срещи с професионалисти от различни медии, ще учат практикувайки и създавайки медийно съдържание и ще се приобщят към Мрежата училищни медии Teen Station. В Мрежата вече участват над 25 гимназии от цяла България.

Първото от обученията беше с фокус върху дигиталната медийна грамотност при младежите,  развиването на серия умения свързани с работа с информация, разпознаване на фалшивите новини, безопасността ни в интернет. Обучението беше базирано на разработения с участието на младежи от екипа на Teen Station Наръчник "Правото ми не мнение. Създаване на съдържание за социалните медии". Наръчникът е разработен по проект с Уницеф и Асоциация на европейските журналисти".

В обучението се включиха 30 младежи на възраст между 15 и 19 години. Към учениците от английската гимназия се присъединиха и техни връстници от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и те заедно работиха по теми, които ги вълнуват.

Проведоха се и много практически упражнения за създаване на съдържание за социални мрежи- от актуалните за младежите "мемета" до кратко видео за предпочитаната от тях платформа- Instagram.

Темите, по които работиха са:

•          Моите каузи в социалните мрежи. Ограничаване на използването на пластмаса.

•          Музиката и обществото и как се влияят взаимно.

•          Моето училище

Ментори бяха журналисти с дългогодишен опит в различни медии.  Евелина Павлова- Радио FM+, NOVA TV, Балин Балинов- Радио FM+, Star FM, Magic FM. Боби Цветков- The Voice Radio &TV, Radio Fresh, Radio FM+.

Инициативите са част от проект „Мрежа училищни медии“ на Фондация „Гласът на децата“, който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“. Целта на проекта е да развие медийната грамотност сред децата на възраст между 13 и 18 години, да им даде възможност за изява и да допринесе за личностното им израстване.

 

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!