УМБАЛ "Медика" празнува онлайн Бабинден

Актуално 21.01.2021 | 11:01ч.

На 21-ви януари по стар стил отбелязваме Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които са помагали в миналото при раждане. По стар стил се е празнувал на 21 януари, обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ, а с това - и на акушерките и гинеколозите.

УМБАЛ „Медика“-Русе ще направи виртуално тържество за Деня на родилната помощ, като ще излъчва събитието на живо във Фейсбук страницата си от 11 часа.

В навечерието на Бабинден и четвъртия рожден ден на родилното си отделение екипът получи редица поздравителни адреси и подаръци за специалистите, проявяващи професионализъм и всеотдайни грижи при посрещането на новия живот.

В празника ще участват всички лекари и акушерки от отделението по Акушерство с дейност по Неонатология. Началникът на отделението д-р Александър Рудницки ще разкаже за дейността на своя екип през изминалата 2020 г. Въпреки пандемията са се родили с 15 % повече бебета, отколкото през 2019 г. Майки на здрави деца са станали и 12 жени, заразени с коронавирус.

Отделението по Акушерство с дейност по Неонатология към УМБАЛ „Медика Русе“ стартира дейността си на 1 януари 2017 г. То разполага със самостоятелни родилни зали, операционна зала, комфортни стаи за родилки и стаи за интензивно наблюдение на новородени. Помещенията са оборудвани със съвременна апаратура, която отговаря на всички медицински стандарти за грижа за родилките и бебетата.

Източник: УМБАЛ Медика Русе

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!