Уникалната златна маска на Терес

Копие на уникалната златна маска на Терес привлича неудържимо гостите на музея в град Казанлък. Маската е поставена под стъклен похлупак,  а никой посетил историческият обект не пропуска да й отдели необходимото внимание и да се направи снимка за спомен до нея.

Уникално златно съкровище, оценявано на няколко милиона долара, беше откри до град Шипка експедиция с ръководител Георги Китов.
При разкопките на могила “Светицата”, която се намира на 2 км от град Шипка, екипът се натъкнанагробът на първия известен одриски цар Терес, живял 440-480 г.пр.Хр.
Специалистите установиха, че могилата е от средата и втората половина на 5 в.пр.н.е. За Терес се знае още, че е баща на Ситалк.
Златната релефна маска, с която е погребан древният владетел, е открита от съпругата на д-р Китов, Диана Димитрова. Веднага след уникалната за Балканския полуостров находка е изровен златен пръстен с издълбан олимпиец гребец. Маската е с индивидуални черти, от масивно 23-каратово злато и тежи около 670 гр. Находката е истинско богатство и то няма аналог, каза щастливият археолог. Пръстенът е с изключително фина изработка и тежи 15 грама. Това е един от най-големите тракийски пръстени, намирани досега, добави д-р Китов.
Съкровището е безценно. Учени и музейни работници заявиха, че намерените златни предмети биха могли да достигнат по аукционите в Лондон.
Специалистите допълват, че откритието има огромна историческа и художествена стойност, а находката, която не бива да се пресмята в цифри. От могилата беше извадена и първата досега броня в България, откривана при разкопки. Тя е напълно запазена, очертава човешкото тяло и е от бронз. Открити са още съдове от керамика, бронз и сребро, няколко копия, голям железен меч. В гробницата са намерени кости от ръце, крака, гръден кош, долна челюст със зъби.
 

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!