Владимир Зарев представя утре "Чудовището" в библиотеката

Култура Книги 22.10.2019 | 09:10ч.

Писателят Владимир Зарев ще прадстави утре в Русе своята последна книга „Чудовището“. Това ще се случи от 18 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. До момента „Чудовището“ беше представено София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пазарджик, Сливен, Видин, Лом, Поморие, Несебър и Хасково. По време на събитието, редакторът на книгата Стойо Вартоломеев ще представи автора и ще разкаже повече за работата по романа. Гостите ще имат възможност да чуят откъси от книгата и да получат персонален автограф от Владимир Зарев, който преди броени дни бе удостоен с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството. „Чудовището“ е роман за старостта, която настъпва и за младостта, която не иска да си тръгне, коментира Вартоломеев. Той допълва, че когато е чел ръкописа нещо му е напомнило за „Страданията на младия Вертер“ от Гьоте – една емоционална и въздействаща книга. „В „Чудовището“ също има много емоции. Заедно с това обаче, написаното често ме препращаше към „Записки от подземието“ на Достоевски. Тоест, към човека в неговата противоречивост и двуполюсност. От една страна, са симпатичните, красиви черти, които той носи в себе си, а от друга – онова „черно пространство“, което също съществува в него. В това отношение романът е много убедителен и аз смея да твърдя, като опитен литератор, че той носи елемент на класичност“, допълва Вартоломеев.

 

Владимир Зарев е роден през 1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски“. От 1972 г. работи в елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, а от 1988 г. е негов главен редактор.

Владимир Зарев има 18 книги, единайсет от които са романи: „Денят на нетърпението“, „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Лето 1850“, „Светове“, „Разруха“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Орлов мост“. Измежду тях особено място заема епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“. Действието в романите се открива през 1890 година и завършва в наши дни. Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“.

Огромна популярност и дванадесет издания в България има и романът на Владимир Зарев „Разруха“, в който се описват механизмите, с които бе ограбен, унизен и обезсмислен трудът на няколко поколения българи. Романът се радва и на невероятен успех в немскоезичния свят. Номиниран е за две от престижните европейски литературни награди и за него са публикувани над 40 възторжени рецензии.

По романа „Разруха“ известният режисьор Петър Попзлатев засне игралния филм „Времето е наше“.

Владимир Зарев е носител на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“. През 2017 г. Зарев бе удостоен и с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, а през 2019 г. получава орден "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството.

 

Още от Култура

Още от Книги

© 2019 Thesite All rights reserved!