Все повече чуждестранни компании предпочитат Русе за инвестициите си

Русе Актуално 07.05.2023 | 01:05ч.

Mестните производства в крайдунавския град също се разширяват

Разположени на кръстопът, Русе и регионът около него разполагат със значителен потенциал и са удобна точка за развитие на бизнес. Само за последните няколко месеца, във време на криза – икономическа и политическа, благодарение на работата на настоящия кметски екип дунавският град привлече няколко чуждестранни високотехнологични компании. Заявката е в предстоящите месеци те да създадат нови работни места, с което да се даде нов тласък на икономиката, пише вестник 24 часа.

Световният лидер в отоплителните и климатичните системи за електрически, хибридни и водородни автомобили “Еберспехер” избра именно Русе, за да стъпи в България. Дружеството се развива в над 80 локации по цял свят и произвежда нагреватели за едни от най-емблематичните модели на автомобилни гиганти като “Мерцедес”, “Форд”, “Тойота” и много други. През април започна строителството на новия модерен завод на компанията върху площ от 17 хил. кв. м, като с тази стъпка производителят ще отговори на силно нарасналото търсене на европейския пазар.

Друга фирма, която избра Русе за разширяването на своята дейност, е германската високотехнологична международна компания АТN. Сред клиентите са международно признати производители на автомобили като “Фолксваген”, “Мерцедес”, БМВ и “Порше”, както и доставчици на медицинска техника, възобновяема енергия и строителната индустрия.

В продължение на усилията за устойчиво развитие, опазване на околната среда и екологично чисто производство “Бадер България” инвестира 700 хил. лв. в изграждането на фотоволтаичен парк. Това е поредна стъпка, показваща намерението на компанията, в която се произвеждат салони за едни от най-скъпите автомобили в Европа, да се развива и да инвестира в Русе, както и да насърчава грижата към околната среда.

Един от най-големите работодатели в региона “Витте Аутомотив България” удвоява обема на производството си. През март дружеството спечели приза на Българската агенция за инвестиции “Инвеститор на зелено” за 2022 г. До средата на годината предприятието започва изграждането на допълнителни производствени сгради и мощности в поземлени имоти в местността Слатина, а амбицията е да достигне до 400 млн. евро оборот.

“Тук постепенно се оформя клъстер от фирми за автомобилната индустрия. От мехатронни решения за сигурност и заключване през интериор до климатичните системи на най-високите класове автомобили. Това е оценка за града и посоката, в която се развива”, коментира кметът Пенчо Милков.

“Градът на първите неща” привлече инвестиции и в други направления. Производителят на пластмасови изделия “СГМ Пластикс” закупи общински имот в Индустриалния парк на Русе и ще разшири производствените си капацитети. Предимство на компанията е, че прилага метода на шприцоване на пластмаси, при който няма негативно въздействие върху природата.

Британската софтуерна компания Endava, която присъства в България от 2017 г., отвори офис в Бизнес парк в Русе. Тя вече оперира от 4 града в страната, като освен в София бяха открити офисите в Пловдив и Русе, а догодина ще бъде открит и във Варна.

Съществуващите русенски фирми също предприемат стъпки към своето разрастване. Една от многото е “Антоан Вил”, утвърдила се с производството на лека и среднотежка дамска конфекция. През март започна строежът на нов разпределителен център в града. Сградата ще бъде съобразена с изискванията за енергоефективност и автономност на енергозахранването и се планира да бъде завършена до края на юни 2023 г.

Русенската фирма “Мегапрофил ИГ”, част от “Интерком Груп”, започна строителството на нов цех за обработка на метал. Фирмата е специализирана в производството на кръгли, квадратни и правоъгълни електрозаварени стоманени профилни тръби и разкрой на метални изделия. Благодарение на новия цех ще се достигне производство от над 200 хил. т годишно, а броят на заетите лица да се увеличи от 150 на 250 души.

По примера в Южна България: индустриални зони с общ ръководен и обучителен център

В края на април 2021 г. Община Русе сключи меморандум за сътрудничество с най-успешното обединение, включващо 6 индустриални зони на територията на 9 общини в страната и разполагащо с единно ръководство – Тракия Икономическа зона.

Целта на договора е по примера на Южна България и в Русе да се обособи такава зона с единно ръководство, което е доказало управленските си качества и работи успешно с министерствата. В момента екипът извършва окрупняване на земи в Индустриалния парк, където желанието е първо да бъде създаден обучителен център, в който бъдещи кадри в съответната област да получават квалификация.

Източник: DunavMost

Още от Русе

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!