Задържаха двама за откраднатите икони от храмове в Русенско

РУСЕ АКТУАЛНО 07.11.2019 | 04:11ч.

Двама души са задържани за посегателства на храмове в Русенско. При съвместна акция на екипите на полицията от Русе и Търговоще, криминалистите се натакнали на множество икони, църковна утвър и инструменти за взломяване.

В края на миналата и началото на тази седмица в ОДМВР – Русе постъпиха сигнали за кражби от православни храмове в Русенска област. В хода на изясняване на сигналите, при извършените процесуално следствени и оперативно-издирвателни дейности, от полицията е документирано, че в периода от 24 октомври до 6 ноември тази година в селата Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина, намиращи се в Русенска област, е проникнато в църковни храмове, чрез взломяване на входни врати, срязване халки на катинари и разбиване на метални решетки, като в църквата на с. Пепелина са извършени две посегателства. От всички храмове са установени кражби. Отнети са парични средства от дарения, с неустановена към момента обща стойност. В едната от църквите, събраните дарения са били около 100 лв. Отнети са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 см. Х 74 см., църковни одежди и други предмети.

В хода на акцията са задържани двама - 45-годишен мъж от гр. Опака и 49-годишен мъж от търговишкото село Водица, които са известни на органите на реда. До момента полицаите са открили и иззели 19 икони, свещници, множество инструменти за взломяване и други вещи. Двамата мъже са задържани в ОДМВР – Русе. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.

Още от РУСЕ АКТУАЛНО

© 2019 Thesite All rights reserved!