Започна приемат но номинации за Награда „Русе“, Студент на годината и „Млад творец“

Започна набирането на номинациите за носителите на тазгодишните награди „Русе“, „Студент на годината“ и „Млад творец“. Предложенията ще се приемат до 10 май. Наградата „Русе“ се връчва по традиция в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май по традиция се връчва на изтъкнати русенски дейци в областта на изкуството, културата, образованието и науката. На церемонията ще бъдат връчени и наградите „Студент на годината“ и „Млад творец“.

Припомняме, че Награда „Русе“ се присъжда в областите Изкуство и култура и Образование и наука. В областта на изкуството и културата ще бъдат връчени награди за литература /проза, поезия, драматургия, превод/, сценични изкуства /театър, музика, балет/, изобразително изкуство, публицистика в медиите, архитектура, както и за цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата и за творчески екип или културна организация. В областта на образованието и науката ще бъдат връчени награди за предучилищно и начално образование, основно и средно образование, за цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното и средното образование, за учителски екип от детски градини, за учителски екип от основни, средни общообразователни училища и професионални гимназии, висше образование и наука, за цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и наука и за преподавателски или научен екип.

Почетната статуетка от бронз, дело на скулптора Георги Радулов, се придружава от диплом и парична премия в размер от 500 лв.

Със званието „Студент на годината“ се удостояват до трима студенти, обучаващи се в български висши учебни заведения - редовна форма, жители на Община Русе, за отличен успех, трайни интереси и постижения в научно-изследователската дейност.

Наградата представлява ежегодна стипендия в размер на една минимална работна заплата за страната, която се изплаща от Община Русе ежемесечно, в рамките на една учебна година.

Предложенията се внасят в Деловодството на Община Русе от името на ректорите на съответните висши учебни заведения в срок до 10 май. Изисква се биография на кандидата и изчерпателна аргументация.

Наградата „Млад творец“, учредена в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови, ще бъде връчена за четвърти път. С нея се удостояват млади творци в областта на изкуствата и културата на възраст до 30 години от гр. Русе за изключителни творчески и артистични постижения и завоювани награди от национални и международни конкурси, състезания и прегледи за текущия творчески сезон.

Наградата се придружава от парична сума в размер от 600 лв., и награден знак, осигурени от семейството на Яна и Георги Стефанови.

Предложенията с изчерпателна информация и мотивировка се внасят в Деловодството на Община Русе от учебни заведения и културни организации в срок до 10 май.

Регламентите на Награда „Русе“, „Студент на годината“ и „Млад творец“ са уредени в Наредба №17 на Общински съвет – Русе.

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!