Започнаха тренировките по спорт за децата с аутизъм в Русе

На 10 март 2024 г. се даде официален старт на новата дейност, която родителите от Сдружението в подкрепа на деца с аутизъм от Русе инициираха съвместно с Емил Нешев от СОП Спорт Само за развитие.

След вълнуващата среща с Емо родителите се амбицираха да дадат възможност на всяко дете със специални потребности да получи адекватна подкрепа чрез спорт. Потърсиха се различни варианти и началото бе поставено в залата на Спортен комплекс „Ялта“.

 Събитието се осъществи благодарение на Ученическа спортна школа – Русе, благодарение на Мая Петрова, в качеството й на директор на Ученическа спортна школа и нейните помощници в каузата, треньори към УСШ - Габриела Димитрова и Елиз Руждиева.

Първата тренировка започна с химна на Р България „Мила Родино“, след което децата направиха разгряване заедно със своите родители. Изключително важно за протичането на пълноценен и качествен процес е всички да участват в него – в случая треньори, родители и деца, както и подкрепящите семействата хора.

Намеренията на Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ е да помагат на децата с аутизъм в ежедневието и как те да бъдат възпитавани чрез спорт и движение. Това според организаторите от СОП Спорт Само за развитие е ключът към създаването на общност, където чрез утвърждаване на отборен дух, екипност, постоянство, упоритост и борбеност, децата с аутизъм могат да получат пълноценен живот.

Припомняме, че подобна инициатива на тази в София вече започна в градовете Велинград и Смолян, а от днес и в Русе. С помощта на всички на всички родители и съмишленици Председателят на русенското Сдружение Кристина Борисова е решена да извърви целия път - съмишленици - да бъде изградена именно тази общност, в която всеки получава необходимата подкрепа и адекватна обратна връзка.

„Изказвам изключителната ни благодарност и признателност към Емил Нешев и всички хора, които стоят до него и го подкрепят в това да сбъдват мечтите на едни крехки деца. Те всъщност не са толкова по-различни от децата в норма, но от нас, възрастните зависи да отворим очите за тях на цялата общественост. С годините тези специални деца ще става все повече и повече и няма време за губене. Действаме сега, спортуваме сега! Очаквам да ни подкрепите в нелекото начинание и ако познавате майка или татко на детенце с аутизъм, може да го потупате по рамото, да му дадете кураж и да създадете усещането, че този човек и това дете не са сами“ – е посланието на Кристина Борисова, майка на дете с аутизъм и председател на Сдружението в Русе.

 

Всеки, който е съпричастен с начина на живот и проблемите, пред които са изправени децата  и хората с аутизъм и техните семейства, може да направи своя принос като се свърже със Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ на официалната Фейсбук страница, на имейл: srdvautizam@gmail.com или с председателя на Сдружението Кристина Борисова на тел: 0885 365 932.

Още от Русе

Още от Полезно

© 2019 Thesite All rights reserved!