Живеещата в Русе медалистка от световни купи с националния отбор на Украйна Катерина Кулешова ще стане част от българския национален отбор

Русе Спорт Любопитно 10.07.2024 | 09:07ч.

Българска федерация скокове на батут започна изграждането на нов национален център в Ямбол, съобщи президентът на централа Стоян Димитров.

От централата съобщиха още, че националните отбори вече имат нов старши треньор и това е досегашният помощник Станислав Стоянов – основател на СКСБ „ИМИДЖ“ – Русе. Димитров уточни, че ръководството ще продължи  да разчита и на досегашния наставник Мариана Макулова, тъй като тя работи с едни от най-добрите ни състезатели. 

„В националните отбори влизат състезатели от десет клуба при картотекирани 15 във федерацията. Това е благодарение на трудолюбието и отговорността на нашите треньори по места. Аз съм безкрайно щастлив от този факт, защото това означава, че имам прекрасни, можещи специалисти. Ние се гордеем с тях“, каза още президентът на цетралата.

От следващата година България ще има пълни отбори от по четирима състезатели при мъжете и при жените. 

„Те са млади, на по 17 години. От следващата година ще представят България на всяка една международна проява. При мъжете ще разчитаме на Мариян Михалев и Мартин Димитров  (Добри Костин, Стара Загора), Георги Бесарбовски и Калоян Петров (Имидж, Русе). При жените Христина Пенева (Акро-Арт, Габрово) е номер 1, а останалите са Диана Сарафова (Младост, Димитровград), Марияна Узенова (Шампион, Сливен) и Виктория Йовчева (Акро-Арт, Габрово)“, уточни Димитров.

Той разкри още една новина.

„Подали сме документи и очакваме да привлечем в националния отбор украинката Катерина Кулешова. Тя е медалистка от Световни купи с националния отбор на Украйна.  От 3-4 години живее и тренира в Русе и има желание да се състезава под български флаг“, заяви президентът.

Догодина България за седми път ще бъде домакин на кръг от Световната купа във Варна, а през 2027-а за трети път ще организира Световно първенство за мъже и за жени в София.

В края на седмицата пък Габрово ще бъде домакин на Държавното първенство. Над 300 спортисти от 15 клуба във всички възрастови групи ще си оспорват отличията в дисциплините двоен минибатут, пътека, и в олимпийската дисциплина (индивидуално и синхрони).

Състезанието ще се проведе в зала „Орловец“, като в сряда, четвъртък и петък са квалификациите, а финалите са насрочени за събота.

Източник: РусеИнфо

Още от Русе

Още от Любопитно

© 2019 Thesite All rights reserved!