22 март - Световен ден на водата, ето няколко съвета как да я пестим в ежедневието си

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Целта на деня е да привлече вниманието на обществеността към проблема за достъпа до чиста питейна вода и съхраняването на водните ресурси. Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Отбелязва се официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Темата за 2023 година е “Ускоряване на промяната”. Това означава намиране на много по-ефективни начини за използване на световните ресурси на вода на всички нива - континенти, държави, градове и граждани.

10% от населението на света в момента живее в райони, където има проблеми с водата поне за един месец годишно. Това сочи нов доклад на ООН, по повод Световен ден на водата, съобщава БНТ.

Днес в централата на ООН в Ню Йорк се открива Водната конференция с домакини Нидерландия и Таджикистан.  Едва един на четири души в света имат достъп до безопасна вода, сочат данните на Световната здравна организация.

Отбелязан е напредък от 2000 година и вече близо 2 милиарда души имат източник на вода. Остават обаче неравенствата в световен план за достъп и качество на услугите, сочат доклади на Световната здравна организация и УНИЦЕФ.

Много замърсители оказват негативно влияние върху качеството на водата в дългосрочен план, което застрашава човешкото здраве. Като резултат количеството питейна вода е значително намаляло.

Много по-евтино е да се предотврати замърсяването на водните ресурси, отколкото борбата с последиците от замърсяването. Опазването и поддържането на водните пространства осигурява устойчивост на екосистемните „услуги“ – блага като питейната вода, рибарство, отдих и туризъм.

Водата е от основно значение за селското стопанство, което потребява 72% от прясната вода, което го прави най-големият потребител на вода досега. Тя е от решаващо значение за производството на храни - над 95% от храната на сушата. До 2050 г., за да се отговори на бъдещото търсене, световното производство на храни, фибри и фуражи ще трябва да се увеличи с 50% в сравнение с 2012 г. За постигането на тази цел са необходими 35 процента допълнителни водни ресурси.

Въпреки това сладководните ресурси намаляват във всички региони на света през последните 30 години и глобалната наличност и качество на водата се влошават с тревожни темпове.

Всички ние трябва да бъдем по-ефективни в начините, по които използваме водата и по-отговорни в начина, по който третираме водните източници. Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) предлага осем действия, които всички можем да предприемем, за да пестим вода. Начинът, по който пазаруваме, ядем, готвим и чистим, може да окаже голямо влияние върху ценните водни ресурси.

Икономисвайте вода

Поливайте стайните растения със същата вода, която сте използвали за измиване на зеленчуци. След като сварите или задушите зеленчуците, не изхвърляйте водата, в която са врели. Тя съдържа много хранителни вещества. Охладете я и я използвайте за поливане на вашите растения. Спирайте крана, когато почиствате зеленчуци и приготвяте храна.

Яжте местни и сезонни храни

По-малко вода е необходима за производството на сезонни плодове и зеленчуци.

Яжте прясна храна

Пресните храни обикновено са по-здравословни и използват по-малко вода от преработените храни.

Намалете хранителните отпадъци

Отглеждането на храна и пътят й от полето до чинията на крайния потребител използва много вода. Когато пилеем храна, това означава и пилеене на вода.

Не замърсявайте водата

Не изливайте хранителни отпадъци, масла, лекарства и химикали в тоалетната или в канала.

Пазете природата

През топлия сезон събирайте и съхранявайте дъждовна вода за напояване.

Участвайте в дейности по почистване на местни реки, езера или блата.

Източник: briag news

Още от РУСЕ АКТУАЛНО

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!