БЪЛГАРСКИ ОПЕРНИ И БАЛЕТНИ ТВОРБИ НА СЦЕНАТА НА РУСЕНСКАТА ОПЕРА

На 2 ноември, от 18 часа, във фоайето на зала Филхармония, ще бъде открита изложба, съпроводена с камерен концерт под надслов „БЪЛГАРСКИ ОПЕРНИ И БАЛЕТНИ ТВОРБИ НА СЦЕНАТА НА РУСЕНСКАТА ОПЕРА“.

Документалната изложба е съвместна изява на Сдружение „Европейски център за култура“ и Държавна Опера - Русе като партньор.

 

„Европейски център за култура“ е културна организация със седалище в Русе и развива основната си дейност в областта на запазване, развитие и утвърждаване на духовните и културни ценности на гражданското общество на регионално, национално и европейско ниво. Приоритет на Сдружението е цялостното и всеобхватно подпомагане и популяризиране дейността, историята и традициите на Държавна опера-Русе. 

 

Експозицията разкрива достиженията на българското оперно и балетно творчество на сцената на Държавна опера-Русе от нейното създаване до днес. С експонирането на фотографии, плакати и сценографски проекти, документирали всички премиери на български оперни и балетни продукции, Русенската опера израства като културен институт от най-голямо значение не само за града и Дунавския регион, но и за страната. Научно-изследователската дейност на Русенската опера продължава вече няколко поредни години. Основната цел остава да бъде не само опазването на богатия художествен архив на Операта, но и разкриването на неговите богатства пред русенската публика.

 

Събитието, което ще отбележи откриването на експозицията, ще бъде обогатено с концертно участие на солисти, изпълняващи български творби, свързани с представената изложба.

 

Проектът на Сдружение „Европейски център за култура“ е подкрепен от Община Русе по Програма „Култура“.

 

В концертната програма участват Инструментален ансамбъл „Енигма“, Тамара Лазарова, цигулка – концертмайстор на Оркестъра на Държавна опера-Русе и солистите Андреана Николова, Борис Луков, Даниела Караиванова, Момчил Миланов и Теодора Чукурска.

 

Събитието ще последва предвидения за същия ден, от 16 часа, в зала Филхармония, КОНЦЕРТ-ЛЕКТОРИЯ „Сто години от рождението на диригента Илия Темков“, воден от Маестро Йордан Камджалов, с участието на хор и оркестър на Държавна опера – Русе, и предназначен за ученици от горните класове на русенските училища.

Още от Русе

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!