Държавна опера – Русе представя фотографска изложба в чест на един от най-трудолюбивите и упорити оперни артисти – баритона Стоян Попов

По случай навършването на 90 години от рождението на всепризнатия български баритон Стоян Попов Държавна опера-Бургас в партньорство с Държавна опера-Русе представя фотографска изложба в чест на един от най-трудолюбивите и упорити оперни артисти.

Изложбата се намира във фоайето на зала „Филхармония“ в Русе и е напълно безплатна за посетителите. 

Като „попски син“ когато идва времето за отбиване на задължителната военна служба Стоян е изпратен в трудови войски, където активно участва в художествена самодейност.

Пътят на Стоян Попов към голямата сцена започва още на младини – през 1954 година става част от Ансамбъла на строителните войски в София и първата му изява като солист е именно тогава на сцената на зала „България“.

След казармата, Попов с завръща в Бургас където е работил в Бургаски медни мини „Росен“ още след заявършване на Първата мъжка гимназия в Бургас. Първо се явява за хорист в местната самодейна опера и с годините Попов влиза в роли като д-р Гренвил в „Травиата“, д-р Бартоло в „Севилският бръснар“, Шонар в „Бохеми“ и др. Продължава образованието си в София, след което се завръща с пълна сила в свидния Бургас. В репертоара му влизат гръмовните роли на Жорж Жермон от „Травиата“, Граф ди Луна от „Трубадур“, Зурга от „Ловци на бисери“ и много други.

„Всяка роля за мен е една приказка, която искам никога да не свършва. Влагах в нея душа и сърце, любов и искреност. Изгарях в тези роли.“ ( цит. по „СТОЯН ПОПОВ”, 4стр.).

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

Източник: РусеИнфо

Още от Русе

Още от Галерия

© 2019 Thesite All rights reserved!