Днес е Светли петък, почитаме Св. ап. Петър, празнуват Живка и Живко

Днешния ден в българския православен календар се отбелязва Светли петък. На този ден православните християни се покланят пред чудотворната икона на света Богородица „Живоносен източник“. Почита се св. ап. Петър, имен ден празнуват носещите името Живко или Живка.

Иконата, която носи това име, е свързана с конкретни исторически събития. В 450 г. край Цариград имало блатиста местност, наречена „Балаклъ“. В района имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, за да утоли жаждата си. Настигнал го обикновен войник на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне да намери извор наблизо, за да пие. Тогава войникът чул женски глас, който му посочил къде наблизо има извор, с който не само ще утоли своята и жаждата на слепеца, но и ще излекува странника от слепотата. Войникът чул и пророчески думи за своя живот – щял да стане велик владетел, но първо трябвало да прояви милост към слепеца.

Войникът намерил извора, който му посочила Света Богородица, с кал от него намазал очите на слепеца и той прогледнал. Странникът сам се запътил към Цариград, разказвайки за чудото и славейки Божията майка. Сбъднали се и думите й – войникът станал император Лъв І Тракиец. На мястото на извора, който съществува и до днес, издигнал храм в чест на Св. Богородица – „Живоносен източник“. Вярващите разказват, че чудесата там не спират.

Източник: TVN

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!