Днес се навършват 52 години от гибелта на Гунди и Котков

Спорт Днес 30.06.2023 | 12:06ч.

Датата 30 юни 1971 година и до днес остава една от най-трагичните за българския спорт. На този ден, в прохода Витиня при автомобилна катастрофа, смъртта си намират футболистите Георги Аспарухов и Никола Котков.
 

Вестта за трагичната им смърт мълниеносно обикаля България. Медиите обаче отбягват да отразяват кончината, поради партийно нареждане.
 

В същия ден – сряда, 30 юни 1971 година, става една от най-големите катастрофи в историята на космонавтиката. Членовете на руския космически кораб “Съюз 11” Георгий Доброволски, Владислав Волков, Виктор Пацаев загиват. “Съюз 11” извежда в Космоса първия екипаж на първата в света орбитална станция – “Салют 1”. Мисията обаче завършва трагично, след като при подготовката за завръщане в земната атмосфера капсулата се разхерметизира.

Въпреки информационното затъмнение, нищо не може да спре тези, които обичат Гунди и Котков. В прощалния ден към столицата се стичат хора от цялата страна. Във влаковете и автобусите няма места, а има фенове, които пристигат и пеша! Смята се, че над 550 000 души се сбогуват завинаги с българските футболни идоли!. На „Герена”, където е поклонението, тълпата чака с часове да се отворят вратите на съоръжението.Столицата потъва в дълбока скръб...

 

Цялата столична милиция, огромен брой военни, пожарникари и цивилви ченгета се мъчат да въдворят ред на стадиона, а всекидневно снимките и некролозите за двамата футболисти старателно се прибират от агенти на ДС. И тази манифестация на всенародна любов е в момент, когато се погребват съветски космонавти от екипажа на „Союз 11”!
 

Обстановката в страната става наистина тревожна и се налага политбюро на ЦК на БКП съвместно с колегиума на МВР да обсъди „някои отрицателни постъпки” на вътрешния министър Ангел Солаков.Той е определен за изкупителната жертва и става такава след прочутото заседание на 13 юли 1971 г., когато е свален от поста си. На това съвещание в присъствието на най – видните членове на политбюро на ЦК на БКП и на милиционерските шефове самият Тодор Живков прави емоционално изказване, с което слага край на кариерата на Ангер Солаков.
 

От разсекретените архиви на ЦК на БКП:
"Това, което ни разтревожи, е погребението на двама спортисти - казва Първия на заседанието. - Ние ценим тези спортисти, те са талантливи, но това, което др. Солаков извърши, не зная дали в някоя друга социалистическа страна биха си позволили да извършат, без да се разтревожи партийното и държавно ръководство. Участват в погребението над 150 000 души! Някои другари твърдят, че такова погребение в България не е имало. 150 000 души не са участвали в шествието при погребението на Георги Димитров.

 

Другарю Солаков, не си ли зададе въпроса, че всички тези хора работят някъде, че те трябваше да напуснат своите научни институти, учреждения, фабрики за това погребение? Не ти ли е известно на тебе, че такива спортисти като Аспарухов и Котков са достатъчно известни и не е нужно да се лепят афиши и да се призовават гражданите да участвуват в погребението, че не е необходимо да се провежда тази хитрост, че на стадиона ще се проведе голямо поклонение? Такова поклонение не е имало. Оттам се е разгърнала манифестация.
 

Наредил си административно целият ръководещ състав на министерството да участвува.
Защо извърши погребението в часа, когато се погребваха съветските космонав? Защо трябваше да огорчим съветските хора, на какво основание? Ние уважаваме всички талантливи хора в нашата страна, в това число и футболистите, но не можем да търпим и няма да търпим да се издигат други кумири за нашата младеж и за народа освен тези, които партията издига."

 

Ангел Солаков е уволнен на 19 юли 1971 г. от позициите му на шеф на МВР и КДС. какъвто е от 12 март 1966 г.

 

С гибелта на Гунди и Котков родният футбол губи две от най-бележитите си фигури. Поклон пред светлата им памет!

 

По материали от Интернет

Още от Спорт

Още от Днес

© 2019 Thesite All rights reserved!