Изложба представя снимки от Рали Будапеща – Константинопол от 1912 г.

Изложбата представя Рали Будапеща – Константинопол от 1912 година. Тя гостува в Русе благодарение на Унгарския културен институт в София е на Унгарския музей на техниката и транспорта и на д-р Пал Недеши, куратор на изложбата, един от най-известните автомобилни историци в Унгария. В началото на ХХ век, в зората на автомобилизма, на мода са дългите ралита, по време на които могат да се демонстрират техническите способности на новото транспортно средство. Измежду тези съревнования най-известен е автопробегът Париж – Пекин от 1907 г. Когато той достига до Будапеща местният автомобилен клуб се амбицира и планира собствена обиколка. В Централна Европа автомобилният спорт се развива благодарение на състезанията за доказване на надеждността на автомобила. Най-популярната автомобилна марка сред участниците в ралито е френската DeDion Buton. В зората на автомобилизма две тенденции мерят сили: французите залагат по-скоро на бързината, а англичаните – на надеждността на колите. По това време в Унгария има около 300 автомобила.

Маршрутът който пресича целия Балкански регион и свършва в Константинопол, се провежда между 29 юни и 6 юли 1912 година. От 25 кандидати за включване в ралито тръгват 19. Сред тях има унгарци, австрийци, германци и дори един американец.

На 20 юни 1912 г. сутринта ралито пристига от Букурещ в Гюргево, където с два шлепа са прекарани около 20 автомобила до Русе. Сред тях има над 30 унгарски графове, барони, депутати и фабриканти. На пристанището са посрещнати от русенска делегация начело с шефа на полицията г-н Хаджигенов (по негово име е Хаджигенова чешма във вилната зона на града), както и помощник кмета г-н Михайлов, а също и представител на двореца – полковник Савов, и представител на правителството – столичният градоначалник г-н Шопов, които по-късно ще придружават автомобилистите по целия маршрут. Освен тях от София са пристигнали специално за посрещането делегация от автомобилния клуб.

При слизането на гостите г-н Шопов им държа на френски подходяща за случая реч. Отговорил граф Зичи, заместник-председател на „Кралския унгарски автомобилен клуб“, който с една реч благодари за любезния прием, който им се указва. От гарата шествие тръгва по улиците и се спира пред сладкарница „Тетевен”, където на гостите е сервиран сладолед, а обяда е бил в 13 часа. В 2:30 часа тръгнават от Русе за Бяла, където в продължение на един час разглеждат музея в памет на Освободителната война.

В 6 часа следобед пристигат в град Търново посрещнати на 2 километра вън от града от една голяма група граждани. Вечерта в 8:30 часа в бюфета на градската градина им е сервирана вечеря, на която свири военния духов оркестър. Пръв софийският градоначалник г-н Шопов поздравява гостите от името на правителството. След него говори участващият в екскурзията д-р Куки, който надига наздравици за цар Фердинанд. На следващия ден гостите в 8 часа сутринта заминават за Габрово – Шипка - Казанлък.

Според оскъдната информация, която имаме за ралито от южната страна на балкана на 22-ри са били в Пловдив, а на 23 юни е бил пуснат слух, че един от маджарските автомобили е бил нападнат между Харманли и Хасково от една седемчленна банда и е бил ограбен. Слухът от компетентните места се опровергава. Освен това с автомобилистите пътува и градоначалникът г-н Шопов, който не е съобщил за подобна случка.

През Търново и Пловдив маршрутът продължава към Одрин за Цариград.

„Колкото и неповторими да са турската любезност и гостоприемство, турското кафе и турският тютюн, точно толкова неповторим може да се определи пътят, който трябваше да изминем до Константинопол. Лоши пътища, поля, буци пръст, несметно количество разнообразни препятствия” – заявява един от участниците пред вестник „Пещи Напло”.
„Сред забележителностите на пътуването беше това, че в Синай, по покана на румънския престолонаследник, разгледахме кралския парк. Тук видяхме цялото кралско семейство. На приема престолонаследникът дълго време танцува румънския национален танц” – пише в автобиографията си Карой Чермей, авиатор-пионер и автомобилен специалист.

За Унгария това е първият по-мащабен автопробег. Работата на организаторите се усложнява от множество обстоятелства. Накрая постъпват общо 25 кандидатури. От тях стартират двайсет и накрая деветнайсет изминават близо 2000 км.

Още от Изложби

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!