Музеят реставрира съдове от отделите "Праистория" и "Античност"

Култура 05.05.2020 | 08:05ч.

Реставрирането на керамични съдове от археологическите проучвания разказва много за времето и всекидневието на хората. При част от съдовете, които са открити през изминалия археологически сезон на Средновековния град Червен и които сега възстановяваме, много ясно си личи къде е работил майстор и къде чирак. В една част от тях детайлите са изключително прецизно изрисувани, изписаните елементи се повтарят през равни разстояния, а при други става ясно, че човекът, който е работил не е бил много добър, вероятно се е обучавал, разказва реставраторът на русенския музей Даниел Кънчев. Средновековният Червен е бил занаятчийски център. При проведените археологически проучвания още през 2013-а г. е разкопана голяма сграда, за която се смята, че е работилница за производство на накити. Съдовете, които се намират в консервационната лаборатория на музея в момента са богато украсени с орнаменти, цветове и глазури, които придават бляскав ефект.

В момента Даниел Кънчев реставрира и съдове от фондовете на отдел „Праистория“ и „Античност“. Праисторическите съдове са от теренните проучвания, проведени в Бъзовец през 2019-а г. и се съотнасят към каменно-медната епоха. Това са модели на съдове, купи, паници, чаши. По-голяма част от тях са фрагментирани и трябва да бъдат обработени, преди да влязат във фонда на музея.

Античните съдовете, които се реставрират, са предимно керамични лампи, купи, паници, делви и кани. Част от тях са придобити от археологически разкопки, а друга са дарения, отнети в полза на държавата. В процеса на реставрация става ясно, че част от предметите са автентични, а други са фалшификати – автентични фрагменти, но със съвременни сглобки, които измамници и иманяри си пробутват помежду си.

Още от Култура

© 2019 Thesite All rights reserved!