НА 3 АВГУСТ ОТБЕЛЯЗВАМЕ 141-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ

Актуално 28.07.2020 | 08:07ч.

На 3-ти август от 18.30 ч. пред Паметника на моряка в Русе ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя, а преди това от 16.00 ч. ще бъде извършено награждаване на военнослужещи от ВМС от страна на ръководството на Община Русе и ще бъде дадена съвместна пресконференция с представители на Областна администрация Русе за медиите.

За съжаление поради противоепидемичните мерки, които са наложени в цялата страна, няма да се състоят предвидените празнични шествия, а също и превърналия се в традиция концерт на Представителния духов оркестър на ВМС, който е сред най-очакваните събития през лятото за гражданите и гостите на града. Това стана ясно от проведения преди броени минути разговор между областния управител на област Русе Галин Григоров и командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Предвидено е двамата да се срещнат в 15.00 ч. на 3-ти август, а след това контраадмиралът ще се срещне и с ръководството на Община Русе. Всяка от планираните прояви ще се проведе при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

Ежегодно честванията, посветени на създаването на българското военно морячество, започват от Русе, тъй като именно тук са поставени основите на военния флот на България, където за първи път през 1879 година българският флаг се развява над кораб от Дунавската флотилия. От крайдунавския град, заедно с развитието на флотилията, водят началото си всички основни морски дейности в страната.

Празненствата се провеждат съвместно между Щаба на ВМС, Областна администрация Русе и Община Русе. От командването на военния флот изказаха за пореден път специална благодарност на ръководството на Областна администрация Русе за проявения професионализъм при провеждането и организирането на съвместни събития.

Припомняме, че още на 24-ти миналия месец заместник областният управител на област Русе Валентин Колев проведе среща с капитан II-ри ранг Георги Стефанов, подполковник Любен Янков, както и о.з. майор Валентин Иванов от Щаба на Военноморските сили, по време на която беше обсъдена подготовката на събитието.

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!