На 9 и 10 юли ще се проведе Националният фолклорен конкурс „Дунавски славеи“

Актуално 07.07.2021 | 09:07ч.

За 13-и път Русе ще бъде домакин на Националния фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“. На 9 и 10 юли в Доходното здание ще бъде даден шанс на най-добрите деца и младежи – певци и инструменталисти, да покажат своя талант и любовта си към българския фолклор.

Участниците ще бъдат разпределени в 4 раздела: народно пеене – индивидуални изпълнители, инструменталисти – индивидуални изпълнители, камерни и вокални инструментални групи и хорови състави, оркестри и ансамбли. Председател на журито ще бъде проф. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

В ролята си на организатор Общинският детски център за култура и изкуство е подготвил голяма изненада за русенската публика. Членове на журито ще бъдат и солистките в оркестъра на Горан Брегович Даниела и Людмила Радкови. Освен с оценяване на участниците в конкурса, те ще се включат със свои изпълнения по време на гала концерта във втория ден на „Дунавски славеи“.

Конкурсът е част от националния календар на Министерството на културата, а вече четвърта година е включен и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

 

Програма на конкурса:

 

9 юли – 13.30 ч. - Откриване на конкурса в Голямата зала на Доходното здание

 14.00 ч. - начало на първия конкурсен ден.

10 юли -  10 ч. -  Втори конкурсен ден  в  Голямата зала на Доходното здание.

10 юли от 18 ч. гала концерт и церемония по награждаването на първенците със специалното участие на народните певици Даниела и Людмила Радкови.

 

ВХОДЪТ Е  СВОБОДЕН за всички русенци, желаещи да присъстват на ХIIІ Национален фолклорен конкурс ”Дунавски славеи” Русе 2021 в посочените дни и часове.

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!