На ММД: Струнен квартет „Фрош“ представя нова творба на Васил Казанджиев

Струнен квартет „Фрош” гостува тази вечер на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. Концертът е от 19 часа в зала „Европа“ на Доходното здание.

Формацията ще изпълни Струнен квартет №9 от Васил Казанджиев, създаден през 2020 г. специално за тях – шестият поред, който им посвещава българският композитор. В програмата ще прозвучат още произведения от Карол Шимановски и последният от трите струнни квартета, оп. 41, на Роберт Шуман, съобщават организаторите.

В състава „Фрош“ влизат цигуларките Негина Стоянова и Петя Димитрова, виолистката Мария Вълчанова и виолончелистката Теодора Атанасова. Те свирят заедно от години и се определят като енергичен състав. Интересът към квартетите датира у Стоянова още от Русенското музикално училище, споделя тя. В Музикалната академия в София попада при Николай Гагов, чиято кариера е в квартетите на БНР, „Вълчев“ и „Димов“. Вече като професионален музикант Стоянова създава състав заедно с Мария Вълчанова, Петя Димитрова и виолончелиста Виктор Трайков, който свири с тях десет години, а впоследствие е заменен от Атанас Кръстев и Теодора Атанасова.

Като съвременен състав, „Фрош” се сравняват с колегите си от чужбина „Белчеа“, „Ебен“, „Кронос“ и „Йерусалим“, които гостуваха преди две години на „Мартенски музикални дни“ в Русе. Казват, че много биха искали да се занимават само с работата в квартета, но времето е различно, всичко у нас се случва много трудно и се налага да работят допълнително. Предпочитат по-епизодични изяви, за да се получат според разбиранията им. Много важна част от работата им е партньорството с композитори, които пишат за тях, какъвто е случаят с Васил Казанджиев, с когото работят от петнадесет години.

 

Източник: РусеМедия

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!