Откъде идва името на Черно море?

Десетки са теориите, които обясняват произхода на името на Черно море

Чували ли сте, че в Черно море се намират останките от Ноевия ковчег? Докато това твърдение е просто легенда и не е подкрепено с факти, то част от предположенията за това откъде идва името на Черно море почиват на известни исторически факти, макар да няма окончателно и еднакво становище по въпроса от страна на изследователите, сподели Actualno.com.

Десетки са теориите, които обясняват произхода на името на Черно море, като сред тях е и тази, свързана с факта, че гърците го нарекли негостоприемно и черно, тъй като го свързвали със злощастни събития за корабите си, често потъващи в морето ни, и с много смърт – тази на моряците им. Така нашето море, което всъщност носело името Море, било прекръстено на Черно море. Това е само една от многото хипотези, които дават отговор на въпроса откъде идва името на Черно море. Кои са другите?

Теории за произхода на името на Черно море

Освен теорията за гръцкия произход на името на Черно море, която е най-разпространената и която сочи, че гърците са дали името му, наричайки го Кара (Kara), което на турски език ще рече черно, битуват и други, по-малко известни теории за произхода на наименованието на нашето море. Сред тях са:

1. Легендата за бурните води на Черно море, които отнемали човешки животи, поради което хората го нарекли черно, тъй като черният цвят е свързван със смъртта, тъгата, черната забрадка и траура от незапомнени времена.

2. Научният факт, че Черно море е лишено от кислород след определена дълбочина, поради което под 200 метра то е мъртво, няма живи организми, също може да обясни произхода на името – Черно, свързано със смъртта. На дълбочина над 200 метра концентрацията на сероводорода в Черно море е такава, че не позволява проникването на кислород, поради което живот няма, а попадналите от потънали кораби предмети, дърво, желязо, въжета и всичко друго на дъното не гние и остава запазено и непокътнато.

3. Легенда разказва, че Смъртта живее в дълбините на това море, поради което го назовават Черно. Вероятно тази легенда е пряко свързана с факта, че живот под 200 метра дълбочина няма, тъй като там водите на Черно море са безкислородни заради голямото количество сероводород.

4. Друга теория, отговаряща на въпроса откъде идва името на Черно море отново свързва произхода на наименованието с гърците, но този път не с факта, че там са потъвали корабите им и умирали мореплаватели, а с посоката, в която е разположено Черно море спрямо тях. Гърците наричали всичко, което се намира на север от тях черно. Така те дали и имената на моретата – Черно море, защото е на север от тях, Червено море, защото е на юг.

5. Друга теория за произхода на името на Черно море свързва наименованието с мътни и тъмни води, както и с племена, които вероятно са живели по крайбрежието му.

Колкото са учените и изследователите, толкова явно са и теориите за произхода на името на родното ни море. Днес то е сред най-предпочитаните за почивка, предлагащо отлични условия за туризъм и съвсем не е черно, а с води в син цвят, които примамливо ни приканват да се потопим в тях, без да се питаме откъде идва името на Черно море.

 

Източник: Dunavmost

Още от Други

Още от Последни публикации

© 2019 Thesite All rights reserved!