Откриха обновения православен храм „Света Петка“

Днес бе открит обновеният православен храм „Света Петка“. Основната рехабилитация на църквата бе изпълнена по проект „Християнското наследство по протежение на културния коридор Русе – Гюргево”. На празничната литургия присъства и кметът Пенчо Милков.

„Храмове като този са жизнено важни за русенци, за да ни помогнат за съхранението на нашата национална идентичност и за предаването на българския дух и традиции на идните поколения“, обърна се кметът към председателя на църковното настоятелство на храма свещеник Станимир Велчев. Негово благоговейство благодари за подкрепата на Община Русе и подари на Пенчо Милков икона на покровителката на божата обител Света Петка или по-позната като Параскева и Петка Българска.

Светата литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, епископ на Васлиу и Харгита Андрей, игуменът на Троянския и Бачковския манастир Сионий, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, както и свещеници от Румъния и България. На нея присъстваха също областният управител Анатоли Станев, изпълният директор на Еврорегион „Данубиус“ Лили Ганчева, представители на различни институции, гости от Румъния, както и множество русенци.

Основният камък на храм „Света Петка“ е положен на 27 август 1939 г. Проектът за храма е изготвен от русенския архитект Любен Динолов през май 1939 г. Строителството започва през същата година от местния майстор–предприемач Никола Иванов Колчев. Архитектурният проект на храма е първият смел и сполучлив опит за пресъздаване на Кръглата църква (Златната църква) в Преслав, строена от цар Симеон I.

Храмът се отличава със своя красив иконостас, изработен през 1942 г. от възпитаника на тогавашното русенско Мебелно училище Георги Генов, а иконите по него са дело на русенския художник Георги Каракашев. Останалите икони в храма са от Тодор Янков и Никола Пиндиков. Стенописите са изографисани от проф. Никола Кожухаров, Цанко Василев и декоратора Петър Михайлов.

Още от Култура

Още от Последни публикации

© 2019 Thesite All rights reserved!